Utrip časa

OŽAGA – Dolenja vas

Razglednica, Dolenja vas – Vasovanje v ožagi, poslana 1930
Razglednica, Dolenja vas – Vasovanje v ožagi, poslana 1930 Založila Lončarska zadruga v Dolenji vasi, last Peter Lesar

… Kdo izmed otrok se je ne spominja z veseljem in tiho željo v srcu. Da bi spet kmalu kje ožigali…! Nizka, lesena koliba, časih tudi zidana koča – je bila polna življenja vaških otrok. Samevala je ob cesti. Zunaj je bil poln kup črepinj, ostanki ubitih loncev. Ob steni znotraj so bile postavljene klopi, časih tudi navaden lesen tram, kjer so posedali vaški očanci ob dolgih jesenskih in zimskih večerih. Pripovedovali so si novice iz vsega sveta. Tudi marsikatero pametno so časih razdrli. Na sredi je bila zidana peč v obliki poloble, spredaj odprta, da je uhajal dim na prosto ali v dimnik, če je bil postavljen. Ob straneh je bilo dvoje žrel, kjer so gorela drva.

Razglednica, Dolenja vas – Vasovanje v ožagi, poslana 1930

Razglednica, Dolenja vas – Vasovanje v ožagi, poslana 1930
Založila Lončarska zadruga v Dolenji vasi, last Peter Lesar

Dim se je valil iz peči. Tam so se videli črni lonci. Pokriti so bili s črepinjami. Lesena okna brez šip so tudi služila, da je dim našel pot ven. Zatohlo in zadušljivo je bilo v ožagi, dokler se nisi privadil. Prijetno je dišalo po pečenem krompirju. Tu je časih pol vasi peklo krompir. Jeseni so mali »frcki« dajali v žrelo koruzo, ki je pokala, da je bilo kaj.

Ob steni so se sušila drva. Para je izpuhtevala iz njih in se mešala z dimom. Na ognju je tu pa tam cvrčalo iz mokrega polena

Toplo je bilo v ožagi in prijetno. In toliko zanimivih reči se je izvedelo prav tu…

Vir: Monografija Ribnica skozi stoletja 1982

Komentiraj