Utrip časa

Koslerjeva graščina/grad Pekel v Ortneku

Razglednica Hotel Ortnek, odposlana 1951, last Peter Lesar
Razglednica Hotel Ortnek, odposlana 1951, last Peter Lesar

Letos mineva 130 let, ko so Koslerji opustili stari grad na Velikem Žrnovcu nad Hudim koncem in graščino Pekel preuredili za bivanje.

Koslerjevo graščino nasproti železniške postaje v dolini (imenovano tudi grad v Peklu) so konec 17. stoletja  iz nekdanje ortneške pristave (omenjene leta 1370, ko jo je baje sezidal stavbni mojster Hans Schwab po naročilu grofa Friderika Ortenburškega)  pozidali Lichtenbergi. Koslerji pa so jo uporabljali kot trgovsko in skladiščno postajo za trgovanje z lesom.Leta 1884 si je družina v graščini uredila bivalne prostore in se preselila v njo iz gradu Veliki Žrnovec, ker so tam opustili stari grad.

Razglednica Hotel Ortnek, odposlana leta 1951, last Peter Lesar

Razglednica Hotel Ortnek, odposlana leta 1951, last Peter Lesar

Razglednica Ortnek, grad »Pekel«, neodposlana, Kunc Franc, fotograf, Ljubljana, Wolfova ul. 6, last Peter Lesar

Razglednica Ortnek, grad »Pekel«, neodposlana, Kunc Franc, fotograf, Ljubljana, Wolfova ul. 6, last Peter Lesar

Z Jugoslavijo je prišla tudi nacionalizacija in Koslerjem je bila graščina odvzeta. V njej naj bi ljubljanska trgovska zadruga izobraževala trgovke. Kasneje so graščino uredili v dom oddiha, kjer so organizirali tudi poletne kolonije za otroke. Uporabljala jo je tudi jugoslovanska armada v zdravstveno – rekreativne namene.

Po razpadu Jugoslavije je začela propadati tudi graščina, in še danes smo priča njenemu nezadržnemu propadanju.
Ravno v teh jesenskih dneh, ko odpada listje z dreves je njena klavrna podoba še bolj vidna vsem, ki se dnevno vozimo proti Ljubljani. Nekdaj lepo vzdrževano stavbo z čudovitim in urejenim parkom s fontano pred graščino si oglejte na nekaj starih razglednicah tistega časa.

Razglednica Hotel »Ortnek« pri Velikih Laščah, odposlana 1958, izdalo in založilo Turistično – olepševalno društvo »Grmada« Ortnek-Velike Poljane, v lasti Peter Lesar

Razglednica Hotel »Ortnek« pri Velikih Laščah, odposlana 1958.

Razglednica grad Ortnek, odposlana 1940, založil Rajko Picek, Ortnek, last Peter Lesar

Razglednica grad Ortnek, odposlana 1940.

Dvonadstropna zgradba je preprosto grajena z manjšim severnim stolpičem, del zgradbe se vključi tudi v hrib na zadnji strani, kar uniči pravokotno osnovo, vendar se tako prilagodi terenu. Razdeljena je v pet osi, kjer jo na sredini odlikuje preprost portal. Drugi vhod se nahaja na zadnji strani, kjer je možen neposreden vhod v prvo nadstropje. Zunanjost stavbe zaznamuje dekorativna rustika na vogalih, medtem ko je v notranjosti zanimiv predvsem glavni hodnik v pritličju z ločenimi banjastimi oboki in kamnitimi kapiteli. Graščina naj bi bila okrašena tudi s freskami, vendar lahko o njih le ugibamo, saj so ohranjeni zelo majhni fragmenti.

Podatke zbral in zapisal Peter Lesar
Vir: Gradovi na Slovenskem

3 komentarji

Komentiraj