Utrip časa

Jožef Pišorn, karabinjerski kaplar iz Ribnice – italijanski odlikovanec

Prof. Klemen L. iz Novega mesta, znanec, sicer raziskovalec zgodovine celjskega 87. pešpolka, mi je nedavno poslal kopijo lista italijanskega združenja odlikovancev za vojaške vrline (Institut Del Nastro Azzuro) za leto 1942, str. 10262, v katerem se omenja karabinjerski kaplar Jožef Pišorn, vsem nam bolj znan kot orožnik iz Ribnice, ki je sodeloval v strelskem spopadu s tremi tigrovci  13. maja 1941 na Mali gori.

Tako zvemo, da je Jožef Pišorn, sin Janeza in Alojzije Golob (?), menda iz Vidma pri Slovenski Bistrici (tega kraja ni pri Slovenski Bistrici, opomba avtorja), postal celo karabinjerski kaplar (desetnik) v Ribnici in je bil za bojne (strelske) zasluge na Mali gori tudi odlikovan. Tako glasi uradni zapis:

Prevod v slovenščini se glasi:

PIŠORN Jožef, sin Janeza in Alojzije GOBB iz Vidma pri Slovenski Bistrici – Maribor, Kraljevim Karabinjerjem pridruženi kaplar – Med izvidniškim pohodom na nevarnem območju je z nekaj karabinjerji v neki koči zasačil troje upornikov in se prvi pognal proti prevratnikom, ki so na poziv k predaji odgovorili z ognjem. Hudo ranjen v trebuh je zavrnil vsakršno pomoč in streljal dalje, vse dokler mu niso moči pošle. – Mala Gora (na jugoslovanski fronti), 13. maja 1941 – XIX (leto fašistične dobe, opomba prevajalca R. K.).

Mimogrede navajam še podatek iz tigrovske literature (TIGR, Mladinska knjiga, str. 261), da je Bernard Jazbec obiskal tri tigrovce na Mali gori nekaj dni pred spopadom. Prinesel jim je nekaj denarja. Da bi prikril pravi namen obiska, je na Malo goro povedel tudi soprogo Albino in sina Dušana. Ni pa znano, kdo ga je vodil do Češarkove koče na Mali gori (verjetno Jože Zalar, ki je edini vedel za njihovo skrivališče?).

Postavlja se tudi vprašanje kako je izdajalec zvedel za lokacijo treh tigrovcev, ali kot raubšič (divji lovec), orožniški (karabinjerski) ovaduh (zgodovinarji osumili Marka Trinkhausa, sin Bruno je ovadil svojega očeta Filipa Tekavca, ali pa gre za še neznanega ovaduh, ki je zalezoval Antona Majnika, katerega so dejansko iskali), ali pa je to zvedel od Zalarja, Jazbeca in drugih sodelavcev?

Marijan F. Kranjc, generalmajor v pokoju

Komentiraj