Utrip časa

James Bond v Ribnici

Pierce Brosnan v Ribnici. Bonda smo (ko še ni bil Bond) v objektiv ujeli 'davnega' leta 1992, ko je s krajevnimi statisti snemal akcijske prizore za Vlak smrti. Foto: RTV SLO/Osebni arhiv A. K.

V teh dneh so razkrili naslov novega filma o Jamesu Bondu – Spectre, pa tudi igralsko zasedbo. Poleg Daniela Craiga, ki si bo obleko Jamesa Bonda nadel že četrtič, bodo v 24. delu najdlje trajajoče filmske franšize o najbolj znanem agentu vseh časov nastopili še Christoph Waltz (dvakratni dobitnik oskarja za vlogi v filmih Neslavne barabe in Django brez okovov), italijanska igralka Monica Bellucci, francoska igralka Lea Seydoux, britanski igralec Andrew Scott in ameriški igralec David Bautista. Pridružili se jim bodo še Rory Kinnear, Ben Whishaw, Naomie Harris in Ralph Fiennes, ki bodo ponovili vloge iz prejšnjega filma Skyfall. V filmu ne bo Stephena Hawkinga, ki je pred dnevi dejal, da bi zelo rad nastopil v vlogi zlobneža.

Pierce Brosnan v Ribnici. Bonda smo (ko še ni bil Bond) v objektiv ujeli 'davnega' leta 1992, ko je s krajevnimi statisti snemal akcijske prizore za Vlak smrti. Foto: RTV SLO/Osebni arhiv A. K.

Pierce Brosnan v Ribnici. Bonda smo (ko še ni bil Bond) v objektiv ujeli ‘davnega’ leta 1992, ko je s krajevnimi statisti snemal akcijske prizore za Vlak smrti. Foto: RTV SLO/Osebni arhiv A. K.

Film bodo začeli snemati v ponedeljek 8. decembra, snemali pa ga bodo v Veliki Britaniji, Italiji, Mehiki, Maroku in Avstriji, James Bond pa bo vozil nov avtomobil Aston Martin DB10, ki so ga naredili posebej za ta film. 24. del franšize bo znova režiral Sam Mendes, ki je nalogo odlično opravil že pri prejšnjem Skyfallu. Ta je leta 2012 po svetu prislužil več kot 1,2 milijarde dolarjev, kar ni doslej uspelo niti enemu nadaljevanju. Premiera novega filma Spectra bo 5. novembra prihodnje leto.

Ob tej napovedi novega filma bi rad povedal, kar je tudi manj znano, da je eden izmed slavnih igralcev Jamesa Bonda Pierce Brosnan že bil v Ribnici leta 1992. Tedaj še ne Bond, Pierce Brosnan je v Sloveniji (z gotovostjo lahko zatrdimo, da se je v družbi ekipe in soigralke Alexandre Paul, rjavolaske iz Obalne straže), nekaj časa zadrževal v Ribnici na Dolenjskem, kjer je snemal televizijsko (ne)uspešnico Vlak smrti (Death train). V tej zgodbi so, podobno kot v Mirovniku, vpleteni “hudobni Sovjeti” z jedrskim orožjem. Film je bil sneman na železniški progi Ljubljana – Kočevje, natančneje od Ribnice, mimo Hrovače proti Lipovcu.

Opis filma Vlak smrti/Death train

Bivši ruski general Konstantin Benin ukrade dve jedrski bombi, s katerimi namerava izsiljevati vplivne svetovne politike. Bombi se nahajata na tovornem vlaku, ki ga Benin upravlja s pomočjo daljinskega upravljalnika in ki je na poti po Evropi. Edini, ki lahko ustavi Benina in pridobi ukradeni bombi, je posebni agent Združenih narodov Malcolm Philpott. S skupino agentov, ki jih za nalogo izbere sam, mora ustaviti vlak in preprečiti najhujše.

Odlomek filma Death Train, ki so ga leta 1993 snemali v Ribnici na Dolenjskem. V Filmu igrajo Pierce Brosnan, Patrick Stewart, Christopher Lee…

Režija: David Jackson
Igrajo: Pierce Brosnan, Christopher Lee, Patrick Stewart, Alexandra Paul
Leto: 1993

Oglejte si film Vlak smrti, kjer boste videli tudi del naše ribniške pokrajine.

Vir: Kolosej in RTV SLO
Podatke zbral in zapisal Peter Lesar

Komentiraj