Utrip časa

Črno-beli spomini: Spomin na JNA iz Ribnice

Spomin na JNA iz Ribnice, foto Drago Mohar, spletni vir
Spomin na JNA iz Ribnice, foto Drago Mohar, spletni vir

Pogovori med moškimi občasno nanesejo tudi na spomine o služenju vojaškega roka (seveda tistih, ki so še služili vojaški rok v času Jugoslavije). Ob teh pogovorih, vsak hiti pripovedovati lepe in manj prijetne dogodivščine iz tega obdobja.

Večina takratnih fantov nas je šla služiti domovini daleč od doma, po možnosti če se je dalo najdlje v kraje naše takratne skupne države. No nekateri so pač že takrat imeli “veze” in so bili malo bliže domu. K nam v Ribnico pa so takrat prihajali fantje iz drugih republik, saj smo tudi pri nas imeli vojašnico – kasarno, ki je nosila ime narodnega heroja Mirka Bračiča, v njej pa je domovala artilerijska enota (14. map – mješoviti artilerijski puk). Številne spomine fantov – vojakov na služenje vojaškega roka pri nas je ovekovečil takratni ribniški fotograf Drago Mohar.

Star pregovor pravi »Slika pove več kot tisoč besed«. Sodite med tiste, ki le redko vržejo kaj v smeti? V kolikor hranite fotografije, pisma, razglednice, dokumente, ki vas spominjajo na nek dogodek, osebo ali domač kraj, ter so vam v napoto ali jih nameravate zavreči, me pokličite, da le te ohranim za prihodnost. Moj kontakt 030 996 225, peter.lesar1@gmail.com

zapisal Peter Lesar, zbiratelj

Komentiraj