Šport

ZOI 2014: Tina Maze osvojila zlato medaljo v smuku

Tina Maze na smuku, ZOI 2014, Soči
Tina Maze na smuku, ZOI 2014, Soči

SočiZgodovinsko! Prva zlata zimska olimpijska medalja za Slovenijo je tu in to v kraljevskem smuku. Tina Maze je skupaj z Dominique Gisin osvojila zlato v Sočiju!

Igra stotink je tokrat bila na strani Tine Maze kot tudi Švicarke Dominique Gisin, saj sta postali olimpijski smukaški prvakinji s povsem identičnem času 1:41,57.

Tina Maze na smuku, ZOI 2014, Soči

Tina Maze na smuku, ZOI 2014, Soči

Zadnji zavoj skoraj odvzel zlato
30-letna Črnjanka je odločno in hitro krenila in je postavljala boljše čase kot vodilna Gisinova. Na izredno hitrih smučeh je imela po dveh tretjinah proge že 38 stotink prednosti, a nato je zgrešila idealno linijo v zadnjem ovinku pred ciljno ravnino, a na srečo Tine Maze, njene ekipe in vseh slovenskih navijačev se je izšlo s sanjskim scenarijem – z olimpijskim zlatom v smuku!

Najhitrejša na superkombinacijskem smuku Julia Mancuso je razočarala in že ob prečkanju ciljne črte zasedla le četrto mesto. Še bolj je odpovedala prva favoritinja Maria Höfl-Riesch.

V Roza Hutorju je v cilju 5 stopinj Celzija, kar pomeni, da bo spodnji del 2.713 m dolge proge znova zmehčan. Višinska razlika olimpijskega smuka za ženske znaša 790 m, na njej pa je 41 vratic. Občutna sprememba s ponedeljkovim smukom je močnejši veter, snežna podlaga pa je spremenjena zaradi višjih temperatur.

Tina Maze, najboljša slovenska smučarka v zgodovini in prepričljivo najboljša na svetu v prejšnji zimi, je v Vancouvru pred štirimi leti prismučala do dveh srebrnih olimpijskih medalj.

S tem je postala ne le edina med vsemi v slovenski zgodovini, ki je osvojila prvo mesto na zimskih olimpijskih igrah, ampak je tudi najuspešnejša slovenska olimpijka vseh časov.

Na superkombinaciji so se uresničile napovedi, da bodo zaradi težkih prog vrh krojile izkušene tekmovalke, saj bi vse prve štiri tekmovalke postale prepričljivo najstarejše v zgodovini olimpijske kombinacije. “Smuk je zelo zahteven in praktično ne dovoljuje napake. Vsaka se kaznuje in je ne moreš nikjer več nadoknaditi,” je pred smukaško tekmo menila Mazejeva, ki doslej na OI niti na treningih niti na kombinacijski tekmi smukaške proge ni v celoti izpeljala, kot bi si želela.

Komentiraj