Sodražica

Sodražica praznuje 800-letnico v znamenju skrbi za zdravje in pomoči njenim ljudem

Sodražica, trg
Sodražica, trg

Sodražica – Sodražica te dni praznuje 800 let od prve pisne omembe. Na ta dan se je načrtovalo, da bo pri nas praznično in slovesno, a so žal dogodki zaradi korona virusa praznovanje spremenili v aktivnosti in skrbi za zdravje ljudi in pomoči njenim prebivalcem s preskrbo s hrano in zdravili ter zaščitno opremo.

Tako že tretji teden poteka pomoč z dostavo, ki jo izvajajo naši prostovoljci in zaposleni v občinskih službah, ki so sedaj prerazporejeni v delo civilne zaščite. Z njihovo pomočjo se izvaja tudi dostavljanje paketov humanitarne pomoči RK ter izdelovanje zaščitnih mask za enkratno uporabo iz doniranih servetkov podjetja Seti. Te so brezplačno namenjene občanom, ki jih lahko dobijo ponovno to in naslednjo sredo od 9:00 do 11:00 in od 16:00 do 17:00 ter ta petek, od 9:00 do 11:00 pred gasilskim domom v Sodražici. Do sedaj smo že razdelili preko 500 tako izdelanih zaščitnih mask naših občanom in lokalom v Sodražici. K temu moramo prišteti še blizu 1.000 doma izdelanih oz. sešitih mask, ki so jih naše občanke, vešče šivanja, samoiniciativno razdelile svojim sosedom in drugim občanom. Za vsa ta prizadevanja, samoorganiziranost in samoiniciativnost ter sodelovanje v okviru prostovoljnega dela pri pomoči občinskim centrom ter za vse pozornosti in pomoči do soobčanov in skupnosti, se Občina Sodražica v imenu vseh iskreno zahvaljuje.

Kot je v svoji Besedi ob 800 letnici zapisal župan mag. Blaž Milavec naj obeležitev našega visokega jubileja ne zamrzne senca korona virusa, ampak ga sicer drugače, a vseeno praznujmo v luči upanja in pričakovanja skorajšnje ureditve razmer. Nekaj lastovk prihajajoče pomladi po virusni zamrznitvi že prihaja: podaljšujejo se odpiralni časi, odpirajo se nazaj druge trgovine, v soboto smo ponovno odprli tudi tržnico, ki je bila tudi lepo obiskana. Še več se nadejamo po praznikih, zlasti pa konec meseca. Zato naj nas dan 800 letnice prve pisne omembe in prihajajoči velikonočni prazniki ponovno napolnijo z več veselja in upanja. Pa zdravi ostanite!

Komentiraj