Sodražica

Pri Novi Štifti odprli razstavo slikarskih del ob njeni 370 – letnici

Peter Lesar in Marijan Cvitak pred sliko, ki jo je naslikal neznani vojak
Peter Lesar in Marijan Cvitak
Peter Lesar in Marijan Cvitak pred sliko, ki jo je naslikal neznani vojak

Peter Lesar in Marijan Cvitak

Nova Štifta – V sklopu dogodkov ob tem jubileju so v nedeljo zvečer, 7.8.2011 v kapeli frančiškanskega samostana pri Novi Štifti odprli razstavo slikarskih del, ki so jih podarili številni umetniki.

Odzvalo se jih je izjemno veliko, 24, ki so skupaj darovali kar 32 prečudovitih umetniških del. Nekateri so darovali celo po dve sliki, eden izmed njih tri, kar zasluži vse pohvale. To je izjemen uspeh, sta povedala Peter Lesar, idejni oče projekta in pater Marijan Cvitak. Iz sodraške občine je sliko podarila Jelka Pakiž, iz Ribnice so darovalci naslednji: Rudi Košmrl, Pavla Osvald, Franc Zbašnik, Natalija Gorza, Marjan Peteh, Marta Tekavec, Bernarda Arko, Ana Petek, Frančiška Kaplan in Igor Dolenc, iz Kočevja Ivan Geder, Vladimira Klun Žerjav, Nevenka Križ, Željko Vertelj iz Loškega Potoka Marjan Križ in Helena Cimprič, iz Velikih Lašč Marija Ahac in Martina Starc, iz Ljubljane Šmartno Breda Novak, iz Trzina Tomo Homan, z Iga Milan Petek, iz Portoroža Marjeta Blagojevič, in iz Novega mesta Kristina Rožman. Večina med njimi se s slikanjem ukvarja ljubiteljsko, marsikdo je svoj talent začel odkrivati v tretjem življenjskem obdobju, nekateri pa so se s svojimi deli že izkazali in prejeli številne nagrade in priznanja, saj so se izobraževali pod vodstvom pravih mojstrov slikanja, ter se tudi izpopolnjevali v tujini. Vsaka darovana slika je izjemna, posebna, čudovita. Vsaka na svoj način odraža delo umetnika in veličino Nove Štifte. Predstavili so tudi sliko Nove Štifte, ki izhaja iz časa, ko je bila Ribniška dolina pod italijansko okupacijo, v letih 1941 – 1943. Sliko je narisal neznani italijanski oficir in je od tedaj v zasebni lasti znane ribniške frizerske družine Juvanc. V uvod odprtja razstave sta z venčkom ljudskih pesmi številne obiskovalce popeljali Veronika Zajec na violinskih citrah in Marija Ilc z besedilom Razkošje narave in cerkva.

Ob 370 – letnici cerkve Marije Vnebovzete se bodo pri Novi Štifti nadaljevali številni dogodki: V nedeljo, 14. avgusta bo ob 8. uri pod arkadami cerkve odprtje razstave »Nova Štifta skozi čas 1641 – 2011«, ki jo je zbral in pripravil Peter Lesar. Obe razstavi bosta na ogled do 21. avgusta. V ponedeljek, 15. avgusta, bo ob 16. uri, ob Velikem šmarnu – velika maša. Slovesno bogoslužje bo vodil ljubljanski nadškof in slovenski metropolit dr. Anton Stres. V nedeljo, 21. avgusta bo ob 19. uri v samostanu dobrodelna dražba darovanih del umetnikov in posameznikov. Zbrana sredstva bodo namenjena za obnovo kapele sv. Jožefa.  Donator dobrodelne razstave in dražbe je podjetje Inotherm.

FOTO: Razstavljena dela

Vir: radio1.si

Komentiraj