Sodražica

PGD Gora dobilo novo gasilsko vozilo

PGD Gora dobilo novo gasilsko vozilo

Novo vozilo PGD Gora

Gora – Letos mineva že 90 let od nastanka gasilskega društva na Gori. Po pripovedovanju je bilo namreč gasilsko društvo ustanovljeno daljnega leta 1921. Neizprosen teren zahteva izurjene gasilce, vendar tudi oni potrebujejo za uspešno opravljeno delo dobro in sodobno gasilsko opremo.

Bolj kot kar koli drugega so potrebovali gasilsko vozilo. Visoko na pobočju nad Sodražico ležijo naselja Kržeti, Betonovo, Petrinci, Kračali in Janeži. Skupno ime za območje petih vasi je Gora. Zadnjo nedeljo v juliju so vozniki na regionalni cesti Sodražica – Hrib – Loški Potok lahko prebrali napis Gasilska veselica s parado in nemalo voznikov je zavilo v vas Petrinci.

Petrinci so največja vas, središče Gore, kjer na vzpetinici stoji cerkev sv. Marije Snežne, pod njo pa gasilski dom. Čeprav je bila vremenska napoved slaba, je vreme stopilo na stran dobrosrčnih gasilcev in tako je bilo v Petrincih živahno kot že dolgo ne. Prostovoljno gasilsko društvo Gora je na gasilsko proslavo povabilo gasilska društva iz bližnje in daljne okolice, okoli sto gasilk in gasilcev je sodelovalo na slavnostni paradi in prevzemu novega gasilskega vozila. Novo gasilsko vozilo je blagoslovil sodraški župnik g. Bizjak, ki se je na ta dan tudi poslovil od vaščank in vaščanov, saj je maševanje na Gori prepustil župniku g. Dobrovoljcu, ki bo na Gori tudi bival. Za tako majhen kraj kot je Gora je tokratni nakup velika finančna investicija.

Gasilsko vozilo z vodo, z dvema ‘navijakoma’, svetlobnim stolpom, zvočnimi napravami in vso pripadajočo opremo, je gasilce obremenilo za 124 tisoč evrov. Ker že samo ime društva pove, da je prisotnega veliko prostovoljnega dela in odrekanja, so gasilci za izvedbo nakupa potrebovali tudi pomoč. Kot glavni pokrovitelj jim je pomagala Občina Sodražica. Izkazali so se tudi obiskovalci gasilske proslave, saj so kljub težkim gospodarskim časom dodobra napolnili škatlice s prostovoljnimi prispevki. Ljudje se zavedajo pomembnosti gasilskega dela, saj gasilce ne ustavijo niti besni plameni niti silovita voda. Pogumno preizkušajo svoje sposobnosti z namenom, da bi nekomu rešili življenje. Naj bo novo gasilsko vozilo spodbuda za nadaljnje nesebično delo in naj gorniški gasilci slišijo še tako slaboten klic na pomoč.

Vir: radio1.si

Komentiraj