Sodražica

Ob izidu knjige Nova Štifta 1914 – 2014

NOVA ŠTIFTA, knjiga 1914 - 2014
NOVA ŠTIFTA, knjiga 1914 - 2014

Sodražica – Narod je kot drevo: ne more stati pokonci, če nima močnih korenin. To velja zlasti takrat, ko se nanj zgrnejo viharji, ki ga hočejo podreti. Bolj ko so korenine globoke, trdneje stoji drevo, več življenjskega soka prihaja v njegove veje, lažje se postavlja po robu nevarnostim. Korenine naroda so njegova zgodovina, samobitnost, jezik, kultura, ustvarjalnost prednikov, bogastvo njihovega izročila. Pri tem ni bistvenega pomena ali je narod velik ali majhen po številu prebivalcev, po površini ozemlja, na katerem živi. Slovenci smo majhen narod, imamo pa globoke korenine v zgodovini in v ustvarjalnosti.

Nova Štifta, predstavitev knige

Nova Štifta, predstavitev knige

Umetnost je ena od teh globokih korenin. Zato je nujno, da kot Slovenci poznamo tudi bogastva svoje preteklosti. Pretežni del te umetnostne zapuščine je zajet in shranjen v cerkveni umetnosti – v cerkvah na Slovenskem, med drugim tudi v našem svetišču, v cerkvi Marije Vnebovzete, za katero že 100 let skrbijo bratje frančiškani.

Jubilejno izdajo knjige, ki nam odstira njeno zgodovino, smo predstavili v petek 6. junija 2014 ob 19.00 v cerkvi Marije Vnebovzete pri Novi Štifti. Knjigo je predstavil pater Bernardin Sušnik, v programu pa so sodelovali z petjem komorni zbor patra Stanislava Škrabca, z branjem odlomkov iz knjige in kronike ga. Maja Klun in ga. Jelka Pakiž. Program je povezoval Peter Lesar. Po končani predstavitvi v cerkvi smo prijetno druženje in pogovor nadaljevali pod lipami na samostanskem dvorišču.

ZAHVALA

Ob izidu knjige se globoko zahvaljujemo najprej dobremu Bogu, ki s svojo ljubeznijo daje in omogoča. Iskrena hvala pa tudi vsem, ki so kakor koli pomagali k nastanku in izidu naše knjige. Najprej predstojniku frančiškanskega samostana Nova Štifta, gospodu Marijanu Cvitku, ki je bil pobudnik in gonilna sila knjižne publikacije, ga. Maji Klun in g. Robertu Primožiču, ki sta besedilo in slike spravila v knjižno obliko in patru Bernardinu Sušnik, ki je prispeval uvodni del za knjigo. Hvala tiskarni KVM iz Ribnice, s katero že vrsto let uspešno sodelujemo.

Nova Štifta, Pater Sušnik Bernardin

Nova Štifta, Pater Sušnik Bernardin

Predvsem pa zahvala vsem donatorjem za velikodušno podporo, v prvi vrsti našemu generalnemu donatorju, podjetju INOTHERM iz Prigorice. Zahvala občini Sodražica, občini Ribnica, občini Loški potok, podjetju Yaskawa iz Ribnice, podjetju Gradmetal iz Ribnice, podjetju Cementni izdelki Zobec iz Ribnice, podjetju Tanko d.o.o iz Ribnice, Franc Štupica s.p. iz Žlebiča, Franc Arko s.p. iz Kota, Elektroservis Igor Benčina s.p. iz Zapotoka. Vsem še enkrat iskrena hvala in veliko poslovnih uspehov pri vašem delu.
Knjiga je tukaj in je na voljo vsem, kot dar frančiškovih bratov, kot unikatno darilo romarjem pri Novi Štifti.

Knjiga je zapisana beseda in ta ne umolkne, se ne pozabi. Tudi mi ne pozabimo in skrbimo, da bo naš romarski kraj in naša mati Marija vedno obiskana in cerkev z okolico lepo vzdrževana ali kot pravi pesem: O Marija pri Novi Štifti, jaz se tebi priporočim, Ti me bodeš varovala, jaz pa tebe ne zapustim.

Hvala vsem za obisk.
Mir in dobro.

Zapisal Peter Lesar, foto Danilo Divjak.

Komentiraj