Sodražica

Ivan Šega je izdal svojo tretjo leposlovno knjigo – Profesor

Ivan Šega - Profesor
Ivan Šega - Profesor
Ivan Šega - Profesor

Ivan Šega - Profesor

Ravni Dol – Na predvečer prvega poletnega dne, v sredo, 20.6.2012, je v Maticovi etno hiši Ivan Šega predstavil svojo tretjo leposlovno knjigo z naslovom Profesor, ki jo je poklonil svojim prednikom.

Ideja za nastanek tega dela je vzniknila, ko je g. France Lesar naredil rodovnik, ki je raziskoval izvor in potek avtorjevega rodu. Ivan Šega je v delu poskušal povezati preteklost in sedanjost v zaokroženo celoto. Preteklost predstavlja rodbinski lok, ki se razteza od začetka nekega priimka, najdenega v arhivih, do avtorjevega časa. Podpira ga lok pripovedi o gradnji cerkve na Novi Štifti in življenja okrog nje. Zgodbe iz življenja tega rodu so zgolj avtorjeva domišljija. Te so se zgodile ali pa se niso. Dejstvo pa je, da so nosilci teh zgodb, v opisanem času in s temi imeni ter s priimkom, resnično obstajali. Vse omenjeno povezuje druga plast zgodbe, ki se dogaja v sedanjem času. Nosilec druge plasti je profesor, ki je zbiratelj zgodb. Po njem se delo tudi imenuje. Avtor je od vsega začetka vedel, da bo delo poimenovano Profesor, saj pravi, da za profesorje velja stereotip, da so vedno malo zamišljeni in pozabljivi. Tako se je med pisanjem lažje vživel v lik.

[oglas tip=”180×150″ p=”L”]Ivan Šega je v času intenzivnega pisanja doživel dva infarkta, kar se ga je ob vrnitvi domov močno dotaknilo. Pod vtisom minljivosti je napisal tudi nekaj črtic, v knjigi Profesor pa zadnja zgodba govori ravno o njem. V tem poglavju je svojo čustveno izpoved zapisal v verzih. S slednjim verznim zapisom se je prijavil tudi na razpis Ribniškega študentskega kluba, kjer so njegovo delo objavili.

V knjigi Profesor so objavljene tudi slike in risbe, ki jih je Ivan Šega našel po naključju, v smiselno celoto pa jih je uredila oblikovalka knjige, avtorjeva hči, Berta Žunič. Posebna zahvala gre tudi gospe Debeljakovi, ki je bila poleg lektorice tudi svetovalka. Knjiga Profesor je izšla v 400 izvodih, na pomoč pa so priskočili: Občina Sodražica, Pokrajinska zveza društev upokojencev Dolenjske in Bele Krajine ter ostali podporniki, ki želijo ostati anonimni. Ivanu Šegi je bila v veliko podporo tudi družina. Knjiga je naprodaj v Ribnici v trgovini Najk in v Sodražici v Trafiki, in sicer po 18 evrov.

Čeprav je Ivan Šega na svoje zadnje delo izredno ponosen, ne bo spal na lovorikah, saj pripravlja kar dve stvari, prvo delo bo nosilo naslov Mokarica, v drugem delu pa želi zbrati tekste, ki jih je pisal za sodraške humorne večere na trgu in za Suhorobarja.

ZVOK: Ivan Šega o knjigi Profesor

Vir: radio1.si

1 komentar

Komentiraj