Sodražica

Dan druženja treh generacij v Sodražici

Bolšji sejem v avli Osnovne šole Sodražica

Bolšji sejem v avli Osnovne šole Sodražica

Sodražica – V Sodražici so se v soboto, 7. maja 2011, družile tri generacije. To je dan, ko je poskrbljeno tako za najmlajše kot za starejše. V šoli in njeni okolici ter pred zdravstveno postajo je potekalo preko različnih 20 delavnic.

Osnovna šola dr. Ivan Prijatelj Sodražica je v sodelovanju z Zdravstvenim domom Ribnica in Zdravstveno postajo Sodražica, pripravila Dan druženja treh generacij. Začelo se je že zgodaj zjutraj s športnimi aktivnostmi. Vsi učenci, njihovi starši, babice, dedki in drugi obiskovalci so izpred šole odšli do ribnika Smrekovec, kjer je ribiška družina Sodražica pripravila zanimivo predstavitev.

V tem času sta se pred šolo in zdravstveno postajo odvijali dve delavnici, in sicer predstavitev mobilnega oddelka carinskega urada Ljubljana in delavnica Zdravstvenega doma Ribnica – skrb za preventivo in zdravje. V nadaljevanju dneva so učenci spoznavali gasilce, na šoli je potekalo preko 20 delavnic, na katerih so sodelovali tako učenci kot tudi babice, dedki, starši in drugi obiskovalci. Potekale so raznolike delavnice; gospodinjska, likovna, ustvarjalna itn. Pripravili so tudi uro francoščine in predstavitev Dneva druženja treh generacij na Nordkappu. Potekale so tudi športne aktivnosti v šolski telovadnici in na igrišču. Pred Zdravstveno postajo v Sodražici so predstavili aktivnosti zdravega življenjskega sloga, merili so sladkor in holesterol, izvedli test hoje in predstavili model debelega črevesja. Za slednje so poskrbeli promotorji programa Svit. To je program, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka na debelem črevesju. Ljudem so na kratko razložili, kako poteka program Svit, in najbolj pomembno, lahko so si ogledali zelo velik model debelega črevesja, skozi katerega so se lahko tudi sprehodili. Obiskovalci so se poučili o problematiki bolezni črevesja in o tem, kako poteka preventivni program. Program bo namreč učinkovit le v primeru, da se za tovrstne preglede odloči čim večje število ljudi. Sodelovanje v programu je zelo enostavno, saj se za večino ljudi konča s pošiljanjem vzorčkov blata po pošti. Model črevesja je navdušil tako otroke kot starejše obiskovalce. Za zdrav prigrizek pa so poskrbele Sodražanke. V šolski avli so pripravili tudi bolšji sejem, na katerem so prodajali predmete, ki so jih podarili otroci, njihovi starši in drugi obiskovalci. Izkupiček bo šel v dobrodelne namene, in sicer družini Arko za nakup hišnega dvigala. Med 22. delavnicami je vsakdo lahko našel nekaj zase in tako koristno preživel sobotne dopoldanske urice. Vse obiskovalce je pred šolo zabavala glasbena skupina Krokar.

Vir: radio1.si

Komentiraj