Sodražica

Bivalni enoti v Sodražici in Predstrugah ostajata

Stanovalci bivalne enote Sodražica, ki jo v zavodu Prizma Ponikve nameravajo zapreti. (Foto: Petra šolar)
Stanovalci bivalne enote Sodražica, ki jo v zavodu Prizma Ponikve nameravajo zapreti. (Foto: Petra šolar)

Sodražica – Na ministrstvu so se odločili, da stanovalcev bivalnih enot v Sodražici in Predstrugah ne bodo selili, so pa vodstvu zavoda Prizma Ponikve naložili, naj racionalizira poslovanje in sproži kazenske ovadbe proti odgovornim za milijonski dolg zavoda.

Stanovalci bivalne enote Sodražica. (Foto: Petra šolar)

Stanovalci bivalne enote Sodražica (Foto: Petra šolar)

Triindvajset stanovalcev bivalnih enot v Sodražici in Predstrugah si je oddahnilo. Vodstvo Prizme Ponikve je skupaj s predstavniki ministrstva, sveta zavoda in lokalnih skupnosti minuli teden sklenilo, da enot ne bo ukinilo. »Treba pa je racionalizirati njihovo poslovanje,« so dodali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Skoraj en mesec zatem, ko so stanovalci dveh bivalnih enot posebnega socialnovarstvenega zavoda Prizma Ponikve javno protestirali zoper načrtovano zapiranje enot, v katerih živijo že več let, in o tem obvestili vse pristojne ustanove, ter teden zatem, ko je predstavnik sveta zavoda Jože Zakrajšek razkril, da svet kljub svojim pooblastilom sploh ni odločal o tej temi, je na ministrstvu padla odločitev: enoti za zdaj ostajata odprti. Triindvajset ljudi, za katere sta hiši v Sodražici in Predstrugah njihov dom – skupaj namreč pospravljajo, kuhajo, vrtnarijo in preživljajo prosti čas – je srečnih, ker ostajajo v okolju, kjer so dobro sprejeti. »Zelo veseli smo, ker smo ostali tu. Obenem pa smo hvaležni našemu županu, da nas je tako dobro zastopal na ministrstvu,« je povedala Cvetka Bukor, ena od stanovalk enote v Sodražici. S sedanjim izidom je zadovoljen tudi sodraški župan Blaž Milavec: »Veseli smo, da si je vodstvo premislilo, in upamo, da bo tudi končna rešitev šla v smer, da ti dve enoti ostaneta.«

[oglas tip=”180×150″]Ministrstvo, ki mora kot ustanovitelj zavoda poskrbeti za to, da bo novo vodstvo racionaliziralo finančno poslovanje, namreč kot dolgoročno možnost za dokončno sanacijo in dolgoročno preživetje zavoda Prizma Ponikve kot najustreznejšo možnost vidi pripojitev zavoda k Domu upokojencev Ptuj. Da na ministrstvu načrtujejo pripojitev k ptujskemu domu, je sicer razkril član sveta zavoda Jože Zakrajšek. To odločitev so članom sveta zavoda 13. avgusta sporočili predstavniki ministrstva, čeprav je vodstvo zavoda skupaj z ministrstvom trdilo, da vse odločitve sprejema svet.

Na ministrstvu dodajajo, da je treba racionalizirati poslovanje bivalnih enot in revidirati najemne pogodbe. Priznavajo pa tudi, da se je treba o morebitnih drugačnih odločitvah glede ukinjanja enot dogovoriti z lokalnimi skupnostmi. Bo pa ministrstvo kot ustanovitelj zavoda očitno le posredovalo tudi pri iskanju krivca za nastalo situacijo – Prizma Ponikve ima milijonski dolg – saj odgovarjajo: »Po zagotovilih vodstva zavoda ta pripravlja kazenske ovadbe in bodo vložene v najkrajšem možnem času.«

Vir: dnevnik.si, Petra Šolar

Komentiraj