Slovenija

Zaustavljena gradnja tretjega pasu nad Pijavo Gorico

Gradnja tretjega pasu nad Pijavo Gorico
Gradnja tretjega pasu nad Pijavo Gorico
Gradnja tretjega pasu nad Pijavo Gorico

Gradnja tretjega pasu nad Pijavo Gorico

Pijava Gorica – Zaradi likvidnostnih težav izvajalca, Cestnega podjetja Ljubljana d.d., največja investicija na razvojni osi 3A stoji že mesec dni. Kdaj bodo z gradnjo tretjega voznega pasu nad Pijavo Gorico nadaljevali pa ni mogoče napovedati zaradi pogostih pritožb nad rezultati razpisov, pravijo na Direkciji za ceste.

V mesecu in pol bodo na gradbišču tik nad Pijavo Gorico v smeri Turjaka, v razdalji 2,1 kilometra, opravili vsa nujna dela za zagotavljanje varnosti. S tem bodo samo zavarovali traso, saj je izvajalec, CPL d.d., avgusta končal z delom na gradbišču. Direkcija za ceste je takoj začela s postopkom prekinitve pogodbe, ki je stopila v veljavo sredi tega meseca. »Direkcija RS za ceste je nato pričela s postopkom uveljavitve bančne garancije za dobro izvedbo del, da bo lahko izvedla vsa nujna dela, ki so potrebna za nemoteno in varno odvijanje prometa,« pravijo na Direkciji za ceste.

[oglas tip=”200×200″ p=”D”]S tem pa ni več gotovo, kdaj bo končana načrtovana naložba, to je ureditev tretjega pasu v dolžini 1700 metrov. Država se je za to naložbo, ki je največja investicija na 82-kilometrov dolgi glavni cesti Škofljica-Kočevje-Petrina, odločila zaradi šest- do sedemstopinjskega naklona na odseku nad Pijavo Gorico, kjer naj bi bil promet iz ljubljanske smeri ponavadi upočasnjen zaradi velikih tovornih vozil.

Izvajalec je v dobrem letu dni, odkar je ta odsek postal gradbišče, uspel zgraditi tretji pas, položena je nosilna plast asfalta in delno obrabna plast. V celoti, to je v dolžini 400 metrov, je postavljena protihrupna ograja, urejene so tudi brežine. Po načrtih bo potrebno opraviti še izkop oziroma nasip za okoli 400 metrov trase ceste, urediti križišča za Smrjene, vgraditi manjkajočega dele asfaltne površine, cesto delno komunalno urediti ter postaviti vso prometno opremo.

Investicija, ki je bila prvotno ocenjena na 6,7 milijona evrov, zagotovo ne bo končana po prvotnih načrtih, to je v letu in pol oziroma do začetka prihodnjega leta. Na Direkciji za ceste pravijo, da bo javno naročilo za dokončanje del objavljeno predvidoma oktobra, kdaj pa bo izvajalec izbran, bo odvisno od poteka javnega naročila oziroma od običajnih pritožb na izbiro izvajalca, ki zavlečejo postopke.

Valentin Južnič, župan občine Kostel:

»Zaustavitev investicije pri Pijavi Gorici kaže, da 3A razvojna os nima sreče. Toda to območje nujno potrebuje sodobno cestno in železniško povezavo, ker brez tega ni gospodarstva. Tipičen primer je Kočevska – Ribnica ima drugo tradicijo in je nekoliko bližje Ljubljani -, kjer je potrjeno pravilo, da brez dobrih cest ni uspešnega gospodarstva. Kot župan občine z obrobja Slovenije razumem vse postopke, ki zahtevajo čas in jih ni mogoče izpeljati na hitro, toda zagotavljanje normalnih cestnih povezav v te kraje traja že predolgo. Posledica pa je, da investitorji sem ne prihajajo prav zaradi nesodobnih cestnih povezav.«

Vir: delo.si, Simona Fajfar, Kočevje

2 komentarja

  • Važno da so denar za izgranjo ceste pobasali, cesta je pa sedaj slabša kot je bila pred izgradnjo.Sicer ne vem kako si naš vrli župan predstavlja to cesto Pijava gorica v zimskem času. Že sedaj ni bipa pretirano splužena in vzdrževana.

Komentiraj