Slovenija

Yaskawa bo v Sloveniji postavila tovarno robotov – lokacija pa še ni znana

Proizvodnja v Yaskawa Slovenija. Ribnica 8. december 2014.
Proizvodnja v Yaskawa Slovenija. Ribnica 8. december 2014.

Japonci so se med Poljsko, Slovaško in Češko odločili za Slovenijo. Delo bo dobilo od 160 do 200 ljudi.

Upravni odbor japonske Yaskawe se je odločil, da bo novo evropsko tovarno industrijskih robotov postavil v Sloveniji.

To je po facebooku sporočil predsednik vlade Miro Cerar: »Sporočam vam odlično novico. Ravnokar so me poklicali iz Tokia, iz Japonske in sporočili, da je priznano podjetje Yaskawa sprejelo odločitev, da bo nadalje investiralo v Sloveniji, kar bo prineslo nova delovna mesta in je dokaz, da smo zmožni v zelo hudi konkurenci dobiti takšno investicijo.«

Lokacija še ni znana

Največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov in sistemov za avtomatizacijo ima v Sloveniji že podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro, in sicer v Ribnici. Lokacija nove tovarne še ni znana, je dejal direktor ribniških podjetij Hubert Kosler in ni hotel razkriti potencialnih lokacij: »Ribnica je ena od možnosti, so pa tudi druge lokacije, ki so morda za ta program lahko tudi zelo ugodne.«

Japonci bodo v Sloveniji postavili tovarno industrijskih robotov, v njej pa bo delo našlo 160 ljudi, v nadaljevanju 200, je dejal Kosler: »Večinoma gre za tehnične profile in inženirski kader.«

Po njegovih besedah je izjemno pomembno, da Japonci ne bodo postavili samo tovarne, ampak v Slovenijo prinašajo tudi raziskave in razvoj. Zato bodo k sodelovanju povabili znanstvenike, tudi iz akademskih sfer: »Vlagali bomo tudi v tehnično inteligenco.«

Po grobem načrtu naj bi tovarno začeli graditi konec prihodnjega leta, prvi roboti pa bodo iz nje prišli leta 2018 ali 2019. Ključni trgi za te robote iz slovenske tovarne bodo Evropa, Bližnji vzhod in Afrika.

Vlada dala zaveze, da podpre projekt

Za japonsko investicijo so se potegovale Češka, Slovaška, Poljska in Slovenija. Zadnji dve sta se uvrstili v ožji izbor. Zakaj se je Yaskawa odločila za Slovenijo? »Ena od precej pomembnih uteži, ki je tehtnico nagnila na stran Slovenije, je dvajsetletna prisotnost Yaskawe v Sloveniji in zaupanje, ki smo ga v teh letih ustvarili z našimi ljudmi, kakovostjo, poslovnimi rezultati. Japonci so zelo naklonjeni Sloveniji,« je odgovoril Kosler.

Poleg tega je slovenska vlada dala določene zaveze, da podpre projekt. »V sklopu evropske zakonodaje je vlada obljubila podporo temu projektu,« je poudaril Kosler. Trdno smo prepričani, da bo vse dogovorjeno tudi izpolnjeno, ker se pogovarjamo na izjemno visokem nivoju s premierom Mirom Cerarjem, ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom in državnim sekretarjem na gospodarskem ministrstvu Alešem Cantaruttijem, je dodal: »Mi se bomo tudi trudili, da bomo vse zaveze izpolnili, torej glede velikosti tovarne in števila novih delovnih mest.«

Slovenska vlada je Japoncem dala zaveze, da bo projekt podprla. Aleš Cantarutti, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, je povedal: »Pri spodbudi smo jim glede na zakonodajo in finančne zmožnosti poskušali kar najbolj pomagati.« Vlada je Yaskawi ponudila pomoč po zakonu o spodbujanju tujih neposrednih investicij. Z nepovratnimi sredstvi bodo podprli do 25 odstotkov 21 milijonov evrov vredne investicije. Predvidoma naj bi spodbuda znašala od štiri do pet milijonov evrov.

Ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro sta sicer v lasti japonske korporacije Yaskawa Electric, največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov. Ta je leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro.

Yaskawa: osebna izkaznica

Yaskawa Electric Corporation je največji proizvajalec industrijskih robotov na svetu z lansko letno prodajo v vrednosti prek tri milijarde evrov. Korporacija s sedežem v mestu Kitakjušu na Japonskem ima bogato zgodovino: ustanovljena je bila leta 1915 in v dobrih stotih letih zrasla v eno vodilnih multinacionalk s področij pogonske tehnologije, robotike, sistemskega inženiringa in industrijske avtomatike na svetu s 15.000 zaposlenimi.

Poleg tovarne Yaskawa Ristro v Ribnici ima zdaj v Evropi še proizvodne obrate v Nemčiji, na Škotskem in na Švedskem, njen evropski sedež je v nemškem Eschbornu, poleg tega pa ima še več tovarn na Japonskem, Kitajskem, v Indiji, ZDA, Kanadi, Mehiki in Braziliji.

Yaskawa je po svetu namestila več kot 330.000 različnih robotov, vključno z roboti za določene namene uporabe (varjenje, paletiranje, posluževanje, barvanje in čiščenje, sistemske rešitve za varjenje na ključ itd.). Znani so predvsem po liniji industrijskih robotov Motoman.

Iz njenih finančnih kazalnikov izhaja, da je solidno poslujoča korporacija, ki ustvarja povprečno 12,8-odstotni donos na kapital, njen dobiček v lanskem fiskalnem letu je znašal dobrih 36 milijard jenov (po naših preračunih približno 270 milijonov evrov).

In še zanimivost: v Yaskawi so pred leti iznašli izraz »mehatronika« in ga zaščitili kot blagovno znamko.

Komentiraj