Slovenija

Umrl Lojze Slak: V 80. letu starosti je za posledicami raka umrl legenda narodnozabavne glasbe

Lojze Slak
Lojze Slak

V 80. letu starosti je za posledicami kostnega raka umrl legenda narodnozabavne glasbe Lojze Slak. Slak je bil rojen 23. julija 1932 v vasi Jordankal blizu Mirne peči na Dolenjskem.

V 80. letu starosti je za posledicami kostnega raka umrl legenda narodnozabavne glasbe Lojze Slak. Slak, rojen 23. julija 1932 v vasi Jordankal blizu Mirne peči na Dolenjskem, je kot pravi Dolenjec gojil ljubezen do cvička, na Trški gori pa je imel tudi svoj vinogradu. »V moji kleti je tako, kot mora bit’, pa čeprav sem včasih mal’ nalit’!« je nekoč hudomušno pripomnil v Slovenskih Novicah.

Slak je že več kot pol stoletja legenda slovenske narodno-zabavne glasbe, mojster diatonične harmonike, avtor mnogih zimzelenih skladb in vodja skupine Ansambel Lojzeta Slaka. “Svoje” glasbilo, diatonično harmoniko, je izpopolnil s šestim gumbom za igranje basov in gumbom za desno roko.

S harmoniko se je spoznal pri stricu

Lojze Slak se je rodil 23. julija 1932 v vasi Jordankal blizu Mirne peči na Dolenjskem. Mladost je preživel pri stari mami na Malem Kalu, saj je družina Slak štela deset otrok. Zaradi mamine bolezni je moral Slak od doma, še preden je dopolnil prvo leto življenja, kar je usodno vplivalo na njegovo življenje in kariero.

Pri stricu Ludviku se je namreč prvič spoznal z diatonično harmoniko, s katero je igral po vaških slavjih, mladega Lojzeta pa je glasbilo povsem prevzelo.

“Ohceti so najboljša šola”

e preden je prvič šel v šolo, je Lojze Slak znal na harmoniko odigrati že več kot dvanajst pesmi, s petnajstimi leti je kot samostojni godec prvič igral na “ohceti”. V desetih letih je igral na več kot sto porokah in kasneje dejal, da so bile “ohceti njegova najboljša glasbena šola”.

Prelomno leto v njegovi karieri je bilo 1957, ko je prvič nastopil kot samostojni harmonikar na javni radijski oddaji Pokaži, kaj znaš!, na kateri je navdušil tako strokovno javnost kot radijsko občinstvo. Dve leti kasneje je ansambel bratov Slak – v kvartetu je brat Tone igral trobento, Matija klarinet, Stane bas, Lojze pa harmoniko, skupaj pa so v tej zasedbi bratje igrali dobra tri leta. Dva od bratov sta morala k vojakom, zato je ansambel v tej postavi prenehal delovati. Lojze je hitro poiskal tri pevce in se prijavil na tekmovanje novih ansamblov, ki je potekalo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, in skladba Domači vasici je postalanjegova prva večja Slakova uspešnica.

Svojo glasbo je skušal približati mladim

Leta 1964 je Lojze na enem od nastopov na radiu Ljubljana spoznal pevsko skupino Fantje s Praprotna. Med njimi je preskočila glasbena iskrica in nastal je eden slovenskih najbolj priznanih in priljubljenih narodno-zabavnih ansamblov – Ansambel Lojzeta Slaka, s katerim je ljubitelje narodno-zabavne glasbe navduševal skoraj pol stoletja.

S svojim ansamblom je Lojze Slak slovensko narodno-zabavno glasbo ponesel tudi v tujino, v zadnjih letih pa jo je z nepričakovanimi potezami, kot so bili nastopi z rockovsko skupino Big Foot Mama, skušal približati tudi mlajšim poslušalcem. Njegove skladbe, med katerimi je več ponarodelih, so izšle na več kot sto zvočnih posnetkih. Narodno-zabavno glasbeno zakladnico je Slak obogatil z več kot petsto izvirnimi vižami in mnogimi odličnimi besedili, njegovo glasbeno smer pa posnema več sto skupin doma in v tujini.

Vir: delo.si in rtvslo.si

1 komentar

  • moje sožalje ob vaši smrti bili ste zelo fajn zato ne morem verjeti,da se to res dogaja.še enkrat iskreno sožalje

Komentiraj