Slovenija

Svetovni dan Zemlje – 22. april

Svetovni dan Zemlje

Svetovni dan Zemlje letos praznujemo že 40. leto. Že na prvem dnevu Zemlje, 22. aprila 1970, je na prireditvah, posvečenih dnevu Zemlje, v Ameriki sodelovalo okrog 20 milijonov ljudi. S številnimi dogodki se bodo svetovnemu dnevu Zemlje pridružile tudi mnoge organizacije in društva po Sloveniji.

Obeleževanje dneva Zemlje od leta 1963

Začetki obeleževanja dneva Zemlje segajo v leto 1963, ko si je tedanji ameriški senator Gaylord Nelson prizadeval, da bi okoljski problemi prišli na dnevni red ameriške politike. Nelson je organiziral predsedniško turnejo, na kateri naj bi opozorili na probleme v okolju, vendar je ustrezen odmev v javnosti dosegel šele prvi dan Zemlje leta 1970.

Dan Zemlje po tem letu obeležujejo vsako leto, število sodelujočih posameznikov, organizacij in držav pa narašča. Sodelujoče organizacije se med seboj povezujejo v posebno omrežje Earth day Network.

V Ljubljani Eko konferenca

S številnimi prireditvami, konferencami in delavnicami bomo dan Zemlje obeležili tudi v Sloveniji. V ljubljanskem kongresnem centru Mons se bo danes začela dvodnevna Eko konferenca, ki se je bodo udeležili številni strokovnjaki in predavatelji s področja okolja, med drugim tudi minister za okolje in prostor Roko Žarnić.

Vir: siol.net, FOTO: Reuters

Komentiraj