Slovenija

Svečasnost ob 70. obletnici prvega partizanskega letališča Nadlesk v Loški dolini

Letališče Nadlesk
Letališče Nadlesk

Nadlesk – V nedeljo, 20. julija 2014 so  Združenje borcev za vrednote NOB Slovenije, Združenje borcev za vrednote NOB Cerknica in Zveza društev vojnih invalidov Slovenije in občina Loška dolina organizirali slavnostno svečanost ob 70. obletnici prvega partizanskega letališča Nadlesk v Loški dolini.

Letališče Nadlesk

Letališče Nadlesk

V kulturnem programu sta poleg Partizanskega pevskega zbora in domačega pihalnega orkestra ter učencev OŠ iz Cerknice sodelovala tudi slavnostna govornika dr. Zora Konjajev, partizanska zdravnica in Franc Sever –Franta, legendarni partizanski komandant. Oba sta med ostalim poudarila skrb za ranjene in pomen letališča za reševanje njihovih življenj ter hkrati naredila vzporednice z današnjim stanjem. Številni gosti so v lepem sončnem vremenu po kulturnem programu lahko občudovali letom dveh šolskih letal Zlin in vrhunskim akrobacijam pilota v letalu P-9 Pilatus Slovesnke vojske.

Sama izgradnja in delo letališča pa je pomebno povezano tudi za naše kraje in ljudi. Tako je Franc Vesel leta 2001 v svojem delu »Letalska dogajanja v širši Ribniški dolini« o omenjenem letališču napisal:

Pomembno vlogo pri delovanju letališča Nadlesk sta imela tudi Sodražana Vinko Drobnič in Stane Oberstar, ki sta že v začetku leta 1944 v Borovcu pri Kočevski reki organizirala sprejem prve zavezniške vojaške pomoči, katero so spuščali s padali.

Spomladi 1944 sta sprejela pošiljko orožja tudi v Belih vodah v Loškem potoku. Ker pa je kraj postal nevaren, sta začela razmišljati, kje bi se lahko izgradilo letališče. Izvedela sta, da sta na Nadleškem polju v Loški dolini pred vojno pristali dve letali. Šla sta tja in ugotovila, da Nadleško in Podcerkovsko polje povsem ustreza za letališče. Mobilizirano je bilo prebivalstvo, posekali redke vrbove in glogove grme, zravnali jarek, po katerem je ob velikem deževju odtekala voda Storžiča, odstranili mejnike, mravljišča in kamnite ograje in izplanirali nekaj vzpetin. Letališče je bilo tako pripravljeno za sprejem letal.

Letališče je obratovalo od 21.julija do 9. septembra 1944. V štirinajstih letalskih dnevih je pristalo in poletelo 44 letal, ki so pripeljala 44 ljudi in ogromno vojaškega materiala. Odpeljali pa so 582 ranjencev , 86 rešenih zavezniških vojakov in 5 partizanov.

1. septembra je pristal lovec Spitfire s poveljnikom zavezniškega sredozemskega letalstva, ki se je o letališču zelo pohvalno izrazil.
Sledil je vdor sovražnih vojakov, zato je letališče prenehalo delovati. Vinko Drobnič in Stane Oberstar sta odšla v Belo krajino, kjer sta sodelovala pri izgradnji letališča pri Kresincu, kjer je letališče delovalo skoraj do konca vojne.”  Samo v dopolnitev  Vinko Drobnič je bil komisar in Stane Oberstar komandant omenjenega letališča.

Med II. svetovno vojno so tako na področju Slovenije delovala naslednja partizanska letališča:

  • Nadlesk / v zavezniških letalskih kartah pod imenom Picadilly club
  • Otok / Picadilly hope – EK-B1
  • Krasinec / Picadilly hope-A
  • Pri Mlaki
  • Rečica

Letališče Nadlesk se je tako s svojim nastankom vpisal v vse letalske zemljevide zavezniških letalcev in predstavlja pomemben mejnik v zgodovini slovenskega partizanskega boja in sodelovanja z zavezniki.

Daniel Divjak

Komentiraj