Slovenija

Škrabec odpira vrata v Belorusijo še mariborski družbi SMM

Janez Škrabec, solastnik in direktor družbe Riko Foto: Ales Beno
Janez Škrabec, solastnik in direktor družbe Riko Foto: Ales Beno

Ljubljana – Riko Janeza Škrabca bo družbi MAZ dobavil hidravlično stiskalnico, ki so jo naredili strojniki mariborske družbe SMM.

Janez Škrabec, solastnik in direktor družbe Riko Foto: Ales Beno

Janez Škrabec, solastnik in direktor družbe Riko Foto: Ales Beno

»Poslanstvo Rika je, da se s kompleksnimi projekti uveljavljamo na trgih držav, nastalih na območju nekdanje Sovjetske zveze, in vanje vključujemo slovenska podjetja v tudi zanje referenčne projekte. Uspeva nam, ko so slovenski ponudniki konkurenčni, kar je predvsem zaradi njihovega znanja, inovativnosti in velike prilagodljivosti. Na javnem razpisu beloruskega avtomobilskega velikana MAZ smo bili izbrani za dobavitelja hidravlične stiskalnice, ki so jo naredili v mariborskem podjetju SMM,« je povedal Janez Škrabec, solastnik in direktor Rika.

Za Riko, ki je lani ustvaril 149 milijonov evrov prihodkov in 6,4 milijona evrov čistega dobička, je Belorusija eden najpomembnejših trgov. V Minsku bodo do konca leta zgradili hotel Kempinski, kjer je bil Riko izbran za generalnega izvajalca in kjer bo vrednost del presegla 150 milijonov evrov. Začenja pa se tudi gradnja drugega dela tega projekta, in sicer poslovno-stanovanjskega komplek­sa. V projekt Kempinski je Riko vključil družbe Marmor Hotavlje, Stilles in Klima Petek. Drugi njegov veliki posel je gradnja transformatorskih postaj, kjer so sodelovali s Kolektorjem oziroma njegovo družbo Kolektor Etra ter družbo Sipro Inženiring. Prav včeraj so predali dve transformatorski postaji in že začenjajo projektirati nove. Skupna vrednost pogodbe je 126 milijonov evrov.

Dvomilijonska pogodba

Hidravlična stiskalnica za preoblikovanje pločevine.

Hidravlična stiskalnica za preoblikovanje pločevine.

Družba MAZ, kjer izdelujejo tovornjake in avtobuse, je Riko zdaj že drugič izbrala za dobavitelja hidravlične stiskalnice za preoblikovanje pločevine. Prvo, skupne sile tri tisoč ton, so naredili v Železarni Ravne. Zdajšnjo bi po prvotnih načrtih morala narediti družba Litostroj Ravne, ki pa je v prisilni poravnavi. »Zaradi njenih finančnih težav smo morali poiskati drugega dobavitelja. Po Rikovi tehnološki rešitvi so stiskalnico izdelali v tovarni SMM v Mariboru in je že na poti proti Minsku.

V MAZ jo bodo začeli uporabljati v začetku jeseni. Vrednost pogodbe je blizu dva milijona evrov. Finančni položaj Raven se izboljšuje, kar nas navdaja z upanjem, da bomo še lahko sodelovali. MAZ želimo dobaviti še druge nove stiskalnice,« je povedal Škrabec.Mere stiskalnice so pet krat 3,5 krat deset metrov, njena teža je 270 ton, skupna sila dva tisoč ton. Z njo bodo preoblikovali dele kabine tovornjakov oziroma njihove strehe.

SMM prvič v Belorusiji

Družba SMM iz Maribora je specialist za inženiring proizvodne opreme. Njen direktor Ivan Rečnik pojasnjuje: »Zdaj prvič nastopamo v Belorusiji in prvič delamo z Rikom, brez njega se tega posla tako ne bi lotili. Vanj smo vstopili kot rezerva. Žal nam je, da ga ni izpeljal Litostroj Ravne, a nismo mi krivi, da ima finančne težave, in smo ga zato dobili mi. Naša glavna trga sta sicer Amerika in Evropa, kjer si pot do kupcev odpremo sami oziroma delamo za razna tuja inženirinška podjetja. V SMM okoli 70 odstotkov prihodkov ustvarimo s prodajo raznih strojev, ki jih naredimo na podlagi naše lastne dokumentacije. Gre za naročniško proizvodnjo, kjer vsakič znova najdemo najboljšo rešitev za kupca. Delamo vse tiste velike stvari, ki se jih ne da kupiti prek katalogov. Največ strojev naredimo za proizvodnjo avtomobilskih avtoplaščev in tu je naš največji kupec Goodyear. Z njim sodelujemo že dolgo. Prvo naročilo za te stroje smo dobili še, ko je bila kranjska Sava samostojno podjetje. Potem ko jo je kupil Goodyear, smo z našimi rešitvami prepričali tudi njega in zdaj stroje delamo za njegove tovarne po vsem svetu.«

 SMM pričakuje 20 milijonov evrov prihodkov

Poleg strojev za proizvodnjo avtomobilskih plaščev načrtujejo in izdelujejo tudi obdelovalne in druge stroje za industrijo. Delujejo tudi na področju logistike (transporterji, manipulatorji, dvigala) ter varilnih in nadzornih sistemov. Približno petino prihodkov ustvarijo z izdelavo komponent za plinske elektrarne. »Tu delamo po naročilu in dokumentaciji multinacionalke General Electric. Za nas je ta posel dober tudi, ker nam prinaša nove sisteme kakovosti,« je pojasnil Ivan Rečnik. Podjetje skoraj ni zadolženo. »Laže nam gre, ker nismo nikoli potrebovali bančnih posojil,« razlaga Rečnik. Lani so ustvarili 17,6 milijona evrov prihodkov, letos jih pričakujejo okoli 20 milijonov.

Pogovarjajo se še o poslih za ruski Avtovaz

Zadnja leta imajo okoli 110 zaposlenih. Od teh je polovica raz­vojnikov, drugi delajo v proizvodnji. Deset konstruktorjev imajo tudi v Ljubljani. »Za nas delajo specialisti s področja strojništva, avtomatizacije, elek­trike in informatike. Sodelujemo tudi z univerzami. Če bi bila delovnopravna zakonodaja bolj prožna, bi več zaposlovali, tako pa si ob večjih naročilih pomagamo s podizvajalci,« pripoveduje Rečnik.SMM bo še vedno osredotočen predvsem na trg Amerike in Evrope. »Ko se nam priznajo sprejemljive cene, pa delamo tudi drugje. Pred nedavnim smo tako za Ukrajino obnovili CNC-vertikalno stružnico, kjer je premer mize 6,3 metra in ki se uporablja na področju energetike in metalurgije. Z Rikom se pogovarjamo še o dveh velikih poslih za ruski Avtovaz,« še pojasnjuje Ivan Rečnik.

Vir: finance.si

Komentiraj