Slovenija

Riko podpisala pogodbo za izgradnjo nove šestsedežnice na Veliki planini

Po podpisu pogodbe za izgradnjo nove šestsedežnice na Veliki planini / Foto: arhiv družbe Velika planina

Pred kratkim je družba Velika planina v prostorih Občine Kamnik z izbranim izvajalcem, podjetjem Leitner, in s partnerskim podjetjem Riko podpisala pogodbo za izgradnjo nove šestsedežnice na Veliki planini, ki bo v primerjavi s sedanjo dvosedežnico predstavljala hitrejši, varnejši, bolj trajnosten in obiskovalcem prijaznejši dostop do vrha planine.

Kamnik – Kot je ob podpisu pogodbe spomnil Tomaž Štefe, direktor družbe Velika planina, ki je svoj mandat nastopil v juliju 2022, se je prva faza projekta zgodila v letu 2022 z uspešno prijavo na razpis ministrstva za gospodarstvo in pridobitvijo pravice do subvencije iz državnih in evropskih sredstev za izgradnjo šestsedežnice v višini približno sedem milijonov evrov. Druga faza se je zaključila s pridobitvijo gradbenega dovoljenja januarja letos. »S podpisom pogodbe se zaključuje proces izbora dobavitelja opreme in gradbenih del, začenja pa se proces izdelave, dobave, montaže in gradnje sedežnice na ključ,« je dodal, ob tem pa se zahvalil projektni ekipi, predsedniku Nadzornega sveta Urošu Raku, ki je bil gonilna sila, ter članom Tomažu Lahu in Mateju Humarju in njegovemu predhodniku Marku Anžurju.

Na javnem razpisu je bil izbran konzorcij podjetij Leitner in Riko. Predstavnik podjetja Leitner Franc Alain Furlani je o projektu povedal: »Spoštovali bomo roke in tudi določene tehnične prijeme, ki bodo takšni, da bodo specifični samo za Veliko planino. Spoštovali bomo okolje Velike planine in v prostor umestili primerne elemente, ki bodo tehnično in po videzu sodile v to okolje.« Njegove besede je potrdil tudi direktor podjetja Riko Janez Škrabec: »Veseli smo, da lahko sodelujemo s tako pomembnih podjetjem, kot je Leitner, in tudi z družbo Velika planina.«

Župan Občine Kamnik Matej Slapar je še poudaril izreden pomen nove sedežnice tako za njihovo občino in Veliko planino kot tudi za turizem in razvoj območja. »To je ena izmed večjih investicij, ki se bo zgodila v občini Kamnik v zadnjem obdobju,« je dejal. Hvaležen je, da so po vseh zapletenih postopkih javnega naročanja danes prišli do podpisa pogodbe. »O sedežnici na Veliki planini je bilo veliko govora, o njej pa se govori že vsaj deset let, saj aktualni dvosedežnici poteče obratovalno dovoljenje,« je povedal župan, ki verjame, da bo šestsedežnica pomenila velik prispevek k trajnostnemu načinu prevoza. »Prepričam sem, da bo podjetje Leitner s partnerjem Riko v dobrega pol leta uredilo vrhunski objekt, ki bo kazal smer razvoja Velike planine in turizma v naših koncih,« je še poudaril.

Komentiraj