Slovenija

Riko in Kolektor Etra podpisala pogodbo o gradnji transformatorjev v Minsku

Janez Škrabec

Janez Škrabec

Idrija – Družba Riko je v Belorusiji pridobila posel za gradnjo treh velikih transformatorskih postaj. Zato so k sodelovanju pritegnili družbo Kolektor Etra, ki bo za tri transformatorske postaje v okolici Minska v Belorusiji zgradila pet energetskih transformatorjev z močjo 40 megavatov in napetostjo 110/20 kilovoltov.

V Riku so pred časom dobili projekt izgradnje transformatorskih postaj na ključ in Kolektor Etro vključili v projekt za izdelavo in dobavo energetskih transformatorjev. Pogodba med slovenskima podjetjema je vredna dva milijona evrov.

Kot je ob današnjem podpisu pogodbe v Idriji povedal direktor Rika Janez Škrabec, je beloruski trg zelo zanimiv. V prihodnosti bodo posodabljali elektroenergetsko omrežje, zato ob zadovoljivi izvedbi tokratnega naročila pričakujejo nove pogodbe. Investitor Minsk energy namerava v prihodnjih desetih letih posodobiti kar 37 takih transformatorskih postaj.

“Dobro izveden posel nam na široko odpira vrata, saj se Minsk hitro in močno širi, zato bo v prihodnje potreba po večjem številu novih transformatorskih postaj. Belorusija je del carinske unije z Rusko federacijo, zato nam to odpira vrata tudi na velik ruski trg.”

je povedal Škrabec.

Podjetje Riko se je za sodelovanje s Kolektor Etro odločilo zaradi referenc in kakovosti. Škrabec je poudaril še, da s tem odpirajo tuje trge tudi drugim slovenskim podjetjem in je prepričan, “da bo sodelovanje z Etro rodilo dobre sadove”.

 

Delegacija iz Belorusije je bila na obisku tudi v Kolektor Etri in se z njimi že dogovarja za višje oblike sodelovanja, je še povedal komercialni direktor Etre Peter Novak.

Sicer pa je idrijski Kolektor po besedah predsednika uprave Stojana Petriča v Rusiji že prepoznaven in sodeluje pri večjem številu projektov. “Zato pričakujem, da bomo postopoma našo prodajo v Rusijo še povečali, ne le na področju transformatorjev pač pa tudi avtomobilske industrije in energetike,” je dejal Petrič.

Petrič je povedal še, da razmišljajo o tem, da bi v Rusiji odprli novo proizvodnjo in tja preselili del obstoječe ali novo razvite proizvodnje. “Ta trg bo imel tudi glede na energetski položaj v svetu vedno večji potencial in mi želimo biti zraven,” je še dejal.

Kolektor Etra sicer največ izvozi v skandinavske države, kjer ustvari več kot 50 odstotkov celotne prodaje. “S to pogodbo pa vstopamo prvič na področje Ruske federacije in to je lahko izziv v prihodnosti kot naš nov potencialni trg,” je še dejal Novak.

Vir: kr-og.sta.si

Komentiraj