Slovenija

Predsednik države dr. Danilo Türk je v Kočevski Reki odprl razstavo Kočevsko v vojni za Slovenijo 1991

Kočevska Reka – Predsednik države dr. Danilo Türk je v petek, 13.5.2011 v Kulturnem domu v Kočevski Reki odprl razstavo Kočevsko v vojni za Slovenijo 1991. Razstavo je pripravil Pokrajinski muzej Kočevje, z njo pa se začenja, kot je poudaril Türk, glavni del slovesnosti ob letošnji 20-letnici nastanka suverene in neodvisne Slovenije.

»Ni bolj simboličnega in primernega kraja, da začnemo glavni del letošnjih slovesnosti prav tu na Kočevskem, ki je zibelka slovenske državnosti,« je dejal Türk in dodal, da želi, da bi se odprtje razstave razumelo prav – kot simbolično priznanje Kočevski in dejanjem, ki so se tu zgodila za vzpostavitev temeljev naše državnosti.

Dvojezična razstava, ki jo spremlja tudi razstavni katalog, predstavlja čas vse od konca 80-ih let 20. stoletja, ko so se razmere med republikami nekdanje Jugoslavije začele zaostrovati, pa do agresije na Slovenijo in odhoda vojske JLA, ki je pomenil sklepno dejanje na poti v samostojno in neodvisno Slovenijo. Kot je povedala avtorica razstave Nadja Kovačič, se je z opiranjem na obstoječe vire in literaturo ter pripovedi prič, ki so bile vpletene v osamosvojitvene dogodke, trudila predstaviti širši slovenski okvir in vzporedno dogajanje na Kočevskem.

Razstava bo na ogled do 26. oktobra 2011.

Vir: dolenjskilist.si, M. Leskovšek-Svete

Komentiraj