Koledar dogodkov Ribnica

Vabljeni na javno vodstvo po razstavi “Constructive Alps”

Center Rinka, Solčava
Center Rinka, Solčava

Kdaj: v sredo, 8. novembra 2017, ob 18. uri
Kje: v prvem nadstropju Rokodelskega centra Ribnica
Info: —

Vabimo vas na javno vodstvo po razstavi »Constructive Alps«,
ki bo v sredo, 8. novembra 2017, ob 18. uri v prvem nadstropju Rokodelskega centra Ribnica.
Po razstavi bo vodila Blanka Bartol, vodja slovenske delegacije v Stalnem odboru Alpske konvencije.

Potujoča mednarodna arhitekturna razstava ponuja na ogled del najlepših in podnebju najprijaznejših primerov prenove starih in gradnje novih objektov na območju Alp, ki jih je mednarodna strokovna žirija izbrala med več kot 550  prijavljenimi projekti v letu 2013 in 2015, ki so prispeli na razpis za mednarodno arhitekturno nagrado za trajnostno prenovo in gradnjo v Alpah “Constructive Alps”.

Nagrado prek Zveznega urada za prostorski razvoj (ARE) razpisuje Švicarska konfederacija v sodelovanju z Vlado Kneževine Lihtenštajn in podporo Univerze v Lihenštajnu ter eli. Mednarodno komisijo za varstvo Alp (CIPRA International). Nagrada sodi v okvir spodbujanja prilagajanja na podnebne spremembe v okviru Alpske konvencije, katere pogodbenica je od leta 1994 poleg drugih sedmih alpskih držav tudi Slovenija.

Razpis poteka na vsaki dve leti in ima nagradni sklad v višini 50.000 evrov za prve tri izbrane projekte ter priznanja za projekte, ki pridejo v ožji izbor. Na razpisu v letu 2013 je slovenski projekt Center Rinka v Solčavi bil nagrajen s tretjo nagrado, na razpisu 2015 pa so bile med prve tri uvrščeni projekt novogradnje iz Avstrije, projekta sanacije in prenove iz Švice ter projekt novogradnje iz Italije. Enajst zglednih projektov trajnostne gradnje oziroma prenove je žirija odlikovala s posebnim priznanjem. V ožji izbor nominirancev za nagrado sta se uvrstila tudi dva projekta iz Slovenije, Mladinski hotel Punkl iz Raven na Koroškem in Planina Laški Seč iz Tolmina, ki je tudi prejel posebno priznanje za inovativnost in uresničevanje načel trajnosti.

Komentiraj