Ribnica

Razstava ikon Milana Ćirovića v Rokodelskem centru Ribnica

Milan Ćirović (drugi z leve)
Milan Ćirović (drugi z leve)

Ribnica – V Rokodelskem centru v Ribnici bo do 27. februarja 2016 na ogled razstava ikon, avtorja Milana Ćirovića, ki je ljubiteljski slikar in tudi pisatelj.

Ikone, na ogled jih je postavil 32, namerava jih narisati skupaj 50, so v širšem pomenu slike z versko vsebino, v ožjem pomenu so to verske slike značilne za pravoslavne Cerkve, ki praviloma prikazujejo Jezusa, Marijo in svetnike.

»Te umetnosti, črno belih ikon, sem se lotil pred petimi leti, po tem ko sem se upokojil. Cikel ni zaključen, sem nekako sredi dela, a sem se brez zadržkov odzval, ko me je povabil Stane Klun in predlagal, da doslej narejeno postavim na ogled, » je ob odprtju razstave dejal Milan Ćirović .

Ikone oziroma Ćirovićevo ikonografijo je pod drobnogled vzel ribniški dekan mag. Anton Berčan. »Ikona je vedno nekaj svetega, človeku daje duhovno dimenzijo, » je poudaril Berčan.

Ob zaključku cikla namerava Ćirović v se ikone združiti na enem mestu oziroma narediti ikonostas. To je v pravoslavnih cerkvah poslikana stena, ki loči vernike od glavnega oltarja.
Vir: radiokrka.com

Komentiraj