Slovenija

Policija na cestninskih postajah ne bo postavila stacionarnih radarjev

Cestninska postaja Kompolje
Cestninska postaja Kompolje

Slovenija – Po elektronski pošti so nedavno zaokrožila opozorila o načrtovani postavitvi stacionarnih radarjev na cestninske postaje slovenskega avtocestnega križa. Ta opozorila na slovenski policiji zavračajo. Na cestninskih postajah bodo promet še naprej nadzirali le policisti in ne stacionarni radarji.

Radarjev na cestninskih postajah ne bo

Navedbe o novih radarjih na cestninskih postajah ne držijo, saj Policija ni kupila nobenega posebnega radarja za te namene. Ker je cestninska postaja eno redkih primernih mest za nadzor prometa na avtocestah, policisti na teh mestih občasno izvajajo nadzor. Pri tem ni nujno, da gre za merjenje hitrosti, kot vozniki običajno mislijo,” so nam sporočili z Ministrstva za notranje zadeve.

Katero omejitev naj voznik upošteva? Obe!

Ob cestninskih postajah velja omejitev 40 kilometrov na uro. Ta omejitev je navedena le na talni oznaki, medtem ko odredni prometni znak veleva najvišjo dovoljeno hitrost 60 kilometrov na uro. Katero omejitev naj torej voznik upošteva?Če gre za merjenje hitrosti, se upošteva dovoljena hitrost, ki jo določa zadnji prometni znak pred izvajanjem meritve hitrosti na cestišču. Policija pa lahko nadzira spoštovanje talne označbe, prometne signalizacije, ki je običajno tik pred cestninsko postajo. Za neupoštevanje slednje je predvidena enotna kazen 40 evrov,” razlagajo na MNZ-ju.

Izjemoma je dovoljeno prehitevanje po desni

33. člen Zakona o varnosti v cestnem prometu na avtocesti dovoljuje tudi prehitevanje po desni strani. To denimo velja na ploščadih z več prometnimi pasovi ob cestninskih postajah, kjer je hitrost omejena na največ 60 kilometrov na uro.

Pospeševanje šele ob koncu ploščadi

Za voznika je torej najbolje, če upošteva omejitev hitrosti 40 kilometrov na uro. Ne more namreč vedeti, ali bo policist nadziral hitrost ali le spoštovanje talne oznake. V primeru zimskih razmer se odpira tudi pomislek glede vidnosti talne oznake na zasneženem cestišču. Iz izkušenj pa lahko tudi ugotovimo, da so na cestninskih postajah kaznovani predvsem vozniki, ki omejitev hitrosti krepko presežejo. Ker je ploščad pred in po cestninski postaji namenjena razvrščanju prometa v dva pasova, omejitev velja do konca le-te. Šele tam naj bi se začelo pospeševati.

Vir: siol.net, Gregor Pavšič

Komentiraj