Slovenija

Misija mladih doktorjev medicine na Madagaskar 2013

Misija mladih doktorjev medicine na Madagaskar 2013
Misija mladih doktorjev medicine na Madagaskar 2013

Skupina štirih sveže diplomiranih doktorjev splošne medicine in enega študenta 6. letnika dentalne medicine Medicinske fakultete v Ljubljani se julija 2013 odpravlja na trimesečno humanitarno medicinsko odpravo na Madagaskar, točneje v malo vasico Matanga na jugovzhodu Madagaskarja. Bivali bodo v misijonu, ki ga vodi slovenski misijonar Izidor Grošelj, in zdravili pa pripadnike plemena Antešakov.

Misija mladih doktorjev medicine na Madagaskar 2013 - plakat

Misija mladih doktorjev medicine na Madagaskar 2013 – plakat

Zdravniško delo bo potekalo v skromno opremljeni ambulanti in mini bolnišnici, kjer bodo skrbeli za pravilno prehrano podhranjenih otrok. V ambulanti se bodo srečevali predvsem z nalezljivimi boleznimi, kot so malarija, okužbe s paraziti in spolno prenosljive bolezni. Z osnovnimi kirurškimi tehnikami bodo oskrbeli tudi manjše poškodbe. Bolnikom, katerih bolezni in poškodbe bodo presegale njihove zmožnosti, pa bodo nudili prevoz do več ur vožnje oddaljene bolnice. Njihov študent stomatologije pa bo svoj del pristavil še v zobozdravniški ambulanti, kjer bo skušal odpravljati zobne bolečine tamkajšnjih prebivalcev.

Misija mladih doktorjev medicine na Madagaskar 2013

Misija mladih doktorjev medicine na Madagaskar 2013

V teh treh mesecih bodo prebivalcem Matange tako nudili zdravstveno oskrbo, ki si je sami zaradi oddaljenosti od bolnišnice in samoplačniškega zdravstvenega sistema nikakor ne bi mogli privoščiti. Sami pa se bodo obogatili z nepozabnimi izkušnjami, ki jih bodo spremljale skozi celotno njihovo zdravniško delo kasneje doma.

Želite izvedeti več o odpravi? Obiščite www.madagaskar2013.si ali pa jih kontaktirajte osebno na madagaskar.maj2013@gmail.com. V kolikor pa je kdo pripravljen pomagati, lahko obišče koncert »Blues za Madagaskar«, ki bo potekal v Sodražici v petek, 28. junija, v sklopu Psoglavskih dni, in daruje kakšen evro za odpravo.

Pomagate pa lahko tudi tako, da kliknete na tole povezavo – http://igg.me/at/madagascar2013/x/3431329 je spletna stran, na kateri so predstavili svoj projekt in preko le-tega lahko dobijo podporo od ljudi po celem svetu, vendar morajo na sami spletni strani postati boljše vidni, kar v praksi pomeni, da potrebujejo več ogledov, všečkov, tvitov in delitev povezave na projekt na tje spletni strani.

Najlepše se vam zahvaljujemo člani odprave Melita Bokalič, Anja Praprotnik, Timotej Goričan, Boris Počkar in Žiga Lovšin.

[oglas tip=”468×60″ p=”C”]

Komentiraj