Ribnica

DORA tudi za ženske iz kočevsko-ribniškega območja

Dora
Dora

Ribnica – Ženske, odzovite se vabilu državnega programa DORA! DORA je organiziran državni presejalni program za raka dojk v Sloveniji.

Dora

Dora

V Sloveniji je rak dojk najpogostejši rak pri ženskah, saj na leto pri nas zboli več kot 1200 žensk. S preprosto preiskavo – presejalno mamografijo (slikanje dojk z rentgenskimi žarki), lahko zgodaj odkrijemo bolezenske spremembe v dojki, ko jih ženska ali njen zdravnik še ne moreta zatipati in  znaki bolezni še niso vidni. Če pa bolezen odkrijemo v zgodnji fazi, je verjetnost za uspešno zdravljenje velika.

Onkološki inštitut Ljubljana je zato leta 2008 začel izvajati državni presejalni program za raka dojk DORA, ki z vnaprejšnjim vabljenjem omogoča ženskam med 50. in 69. letom vsako drugo leto presejalni pregled dojk z mamografijo. V tem starostnem obdobju je namreč največja verjetnost, da ženske zbolijo za rakom dojk.

DORA tudi za ženske iz kočevsko-ribniškega območja

Program DORA iz strokovnih razlogov širimo postopno. Januarja letos smo pričeli s slikanjem na dodatni lokaciji v Zdravstvenem domu Ljubljana, enota Center, Metelkova. Tja na presejalni pregled vabimo vse ženske med 50. in 69. letom, ki imajo stalno prebivališče v občinah Kočevje, Ribnica, Kostel, Loški potok, Sodražica, Bloke, Loška dolina in Osilnica. [oglas tip=”468×60″ p=”C”]

Odzovite se vabilu in pojdite na preventivni pregled

Ženske iz teh občin v starosti 50-69 let bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda v presejalni enoti ZD Ljubljana – Metelkova. Za sodelovanje v programu DORA ženske ne potrebujejo napotnice.

V program pa se ženske lahko naročijo tudi same, če ustrezajo merilom, in sicer tako, da pokličejo brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan od 9.00 do 12.00, ali pišejo na elektronski naslov: dora@onko-i.si.

Strokovnjaki Onkološkega inštituta svetujejo sodelovanje v DORI

Cilj programa DORA je v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 odstotkov žensk. Sodelovanje žensk v organiziranem državnem presejalnem programu za raka dojk DORA je v njihovem interesu, saj jim zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu.

Program Dora izpolnjuje vsa merila evropskih smernic za zagotavljanje kakovosti presejanja za raka dojk in zdravljenja in že daje prve rezultate: od začetka programa do sedaj smo odkrili več kot 500 rakov med udeleženkami presejalnega programa. Več kot 65 % rakov smo odkrili v povsem začetni fazi bolezni, ko se rak še ni razširil izven dojke in je zdravljenje zelo uspešno.

Zato strokovnjaki Onkološkega inštituta priporočajo: Ženske, naredite korak za svoje zdravje, odzovite se vabilu na pregled in se s tem vključite v program DORA.

Komentiraj