Ribnica

Dan za zdravje

OOZ Ribnica je ena od 62 Območno obrtno-podjetniških zbornic v Sloveniji, ki z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, kot glavnim nosilcem, sodeluje v projektu ‘Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih.’

OOZ Ribnica

OOZ Ribnica

»Projekt opozarja na dva ključna zdravstvena problema, ki zaznamujeta zaposlene v obrtnih dejavnostih, to sta kostno-mišične bolezni in poškodbe pri delu. EU statistika je zastrašujoča, saj vsakih nekaj minut nekdo umre iz vzrokov, povezanih z delom. Zaradi omenjenih obolenj je tudi največ ljudi na bolniški. Projekt ima namen informirati in promovirati dobre prakse za zmanjševanje tovrstnih poškodb,« je povedal Pavel Hočevar iz OOZ Ribnica.

Na vseh obrtnih zbornicah so 15. marca organizirali dan zdravja, kjer so strokovnjaki razlagali, kje so skrite največje nevarnosti za nastanek poškodb in nastanek kostno-mišičnih obolenj in kako jih lahko sami obvladujemo in preprečujemo. Na dveh dogodkih sta delodajalcem in delavcem, Betka Besal, var. inž. in Simona Kozina, dr. med. spec. predstavili problematiko in načine za varno delo. V okviru projekta so izdali tudi brošuro, ki na kratko zajema celotno  področje v nekaterih obrtnih dejavnosti.

»Pričakujemo, da bo projekt učinkovito pripomogel k zmanjšanju števila poškodb pri delu, posledično bo zmanjšal bolniški stalež delavcev in s tem omogočil večjo učinkovitost na delovnem mestu,« je še dejal Hočevar.

Projekt Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Pavel Hočevar o dnevu za zdravje

Marko Modrej

Komentiraj