Slovenija

JAR 2010: Prizorišča in datum tekem slovenske nogometne reprezentance

Slovenija

Slovenija bo na 19. svetovnem prvenstvu v nogometu, ki bo potekal od 11.6 do 11.7 2010 v Južnoafriški republiki,  igrala v skupini C skupaj z Anglijo, Združenimi državami Amerike in Alžirijo.

Anglija

USA

Alžirija

Slovenija

Razpored tekem skupine C

Sobota, 12. junija, ob 20.30h:
ANGLIJA – ZDA (Rustenburg)

Nedelja, 13. junija, ob 13.30h:
ALŽIRIJA – SLOVENIJA (Polokwane)

Petek, 18. junija, ob 16.00h:
SLOVENIJA – ZDA (Johannesburg, Ellis Park)

Petek, 18. junija, ob 20.30h:
ANGLIJA – ALŽIRIJA (Cape Town)

Sreda, 23. junija, ob 16.00h:
SLOVENIJA – ANGLIJA (Port Elizabeth)
ZDA – ALŽIRIJA (Pretoria)

Prizorišča tekem slovenske reprezentance

Polokwane, Peter Mokaba (kapaciteta 45.000, nm.v. 1310m )

Polokwane (500 tisoč prebivalcev; 1.300 m n.v.) leži približno na polovici poti med Johannesburgom in Zimbabvejem v provinci Limpopo. Prevod imena v slovenščini pomeni “varen kraj”, prej se je mesto imenovalo Pietersburg, ki je bil ustanovljen l. 1886. Čeprav je to najrevnejša provinca države, je po drugi strani najbogatejša z zgodovinskega vidika in živalstva. Nacionalni narodni park Mapungubwe, ki je na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine, označuje ozemlje nekdanjega razvitega južnoafriškega kraljestva, ki je pred tisoč leti – tudi s Kitajci – trgovalo z zlatom in slonovino. Trgovsko in kmetijsko središče skrajnega severovzhoda velja za eno najvarnejših južnafriških mest.

Peter Mokaba Stadium se zgleduje po drevesih baobaba, ki so navdahnila arhitekte stadiona v Polokwaneju, glavnem mestu province Limpopo. 45 tisoč navijačev se lahko zbere na objektu, ki leži na robu mesta, samo 5 km zunaj središča. Peter Mokaba je eden izmed junakov boja proti apartheidu, ki je bil doma iz bližine Polokwaneja. Slovenija bo tukaj igrala prvo tekmo z Alžirijo.

Polokwane (500 tisoč prebivalcev; 1.300 m n.v.)

Polokwane (500 tisoč prebivalcev; 1.300 m n.v.)

Polokwane, Peter Mokaba: Novozgrajeni stadion za svetovno prvenstvo.

http://trulysouthafrican.com/images/Peter_Mokaba_Stadium_City_of_Polokwane.jpg

Polokwane, Peter Mokaba Stadium

Johannesburg, Ellis Park (kapaciteta 62.000, nm.v. 1753m)

Johannesburg (6,2 milijona prebivalcev; 1.753 m n.v.) – čeprav je že stoletje minilo od ustanovitve mesta na območju “zlate mrzlice”, ima največje južnoafriško mesto in gospodarska prestolnica države v sebi še vedno nekaj tiste odrinjenosti, ki so jo zaznali prvi naseljenci. Johannesburg v tujini “slovi” predvsem po visoki stopnji kriminala, vendar so turisti redke tarče nepridipravov. Jozi oz. Jo’burg kot sta vzdevka mesta leži 1.753 metrov nad morjem in je tudi kulturna prestolnica države. Glavno mesto province Gauteng je središče pridobivanja in prodaje zlata ter diamantov. Mesto na severovzhodu Južne Afrike je bilo ustanovljeno po odkritju zlata leta 1880, le nekaj iz mesta pa so jame, v katerih naj bi se človek “postavil pokonci” (Zibelka človeštva).

Ellis Park sprejme 62.000 gledalcev. Na njem prirejajo tudi tekme v ragbiju. V srcih Južnoafričanov je še posebej zapisan zaradi zmage njihove reprezentance na tem stadionu v finalu svetovnega prvenstva v ragbiju leta 1995, ko je JAR po podaljšku s 15:12 premagal Novo Zelandijo. Zgrajen je bil leta 1928, prenovljen pa leta 1982 in seveda v pripravah na svetovno prvenstvo. Leta 2001 se je na njem zgodila velika tragedija. V kaosu, ki je nastal na nogometni tekmi med rivaloma Orlando Pirates in Kaizer Chiefs, je umrlo 42 ljudi.

Johannesburg

Johannesburg (6,2 milijona prebivalcev; 1.753 m n.v.)

Johannesburg, Ellis Park: Stadion je bil zgrajen leta 1928, kot stadion za ragbi. Leta 1982 so ga popolnoma porušili in postavili nov stadion.

http://www.lionsrugby.com/images/galleries/tnEllis_Park_IM000517.JPG

Johannesburg, Ellis Park, ki sprejme 62.000 gledalcev.

Port Elizabeth, Nelson Mandela Stadium (kapaciteta 46.000, nm.v. 9m)

Port Elizabeth (1,2 milijona prebivalcev; 9 m n.v.) je peto največje mesto v Južni Afriki in glavno mesto province Eastern Cape. Zgodovina mesta sega v leto 1820, ime pa je dobilo po ženi Rufaneja Shawa Donkina, guvernerja Kapske kolonije iz 19. stoletja. Imenujejo ga tudi “prijazno mesto ” in vetrovno mesto. Mesto je središče južnoafriške avtomobilske industrije. Iz njega izhajajo številni nosilci protiapartheidovskega gibanja, na čelu z nekdanjim predsednikom Nelsonom Mandelo in aktivistom za pravice temnopoltih Stevom Bikom, a tudi vodja organizacijskega odbora SP Danny Jordaan. Port Elizabeth slovi kot južnoafriška prestolnica vodnih športov.

Nelson Mandela Bay je edini stadion v državi, ki nosi ime južnoafriškega velikana in borca proti apartheidu Nelsona Mandele. Novozgrajeni objekt leži v Port Elizabethu ob obali jezera North End. Povsem nov objekt je bil dograjen leto dni pred začetkom prvenstva. Poleg izredne okolice pogled pritegne valovita in domiselna streha, pod katero je prostora za 46 tisoč ljudi. Stroški gradnje pa so znesli 270 milijonov ameriških dolarjev. Stadion bo med drugimi gostil tudi tekmo za tretje mesto ter obračun Slovenije in Anglije.

Port Elizabeth

Port Elizabeth (1,2 milijona prebivalcev; 9 m n.v.)

Nelson Mandela Stadium: Novozgrajeni stadion za potrebe svetovnega prvenstva.

http://farm4.static.flickr.com/3463/3349604846_5d939f5709.jpg

Nelson Mandela Stadium

Vir: primskovske-zverine.mojforum.si in rtvslo.si

Komentiraj