Slovenija

Janez Škrabec – drugi najuglednejši direktor v Sloveniji

Janez Škrabec

Janez Škrabec

Ljubljana – Predsednik uprave in generalni direktor novomeške Krke Jože Colarič je po raziskavi agencije Kline Partner, ki jo je danes objavil Dnevnik, najuglednejši direktor v Sloveniji. Do tretjega mesta mu sledita Janez Škrabec iz Rika in Tatjana Fink iz Trima.

Na lestvici do desetega mesta so se zvrstili Mirko Tuš (Engrotuš), ki je bil lani na vrhu lestvice, France Arhar (Unicredit banka Slovenije), Žiga Debeljak (Mercator), Herman Rigelnik (ACH), Franjo Bobinac (Gorenje), Matjaž Gantar (KD Group) in Cvetka Selšek (SKB).

Spremembe med prvo deseterico so minimalne, velika presenečenja so zares redka. Nižje so se letos uvrstili Tuš, Bobinac in nekateri drugi, vendar so razlike med njimi minimalne. Tukaj je še Mermal, ki je po Klinejevem mnenju najresnejši kandidat za naslednji vstop v skupino najuglednejših.

Od 10. do 20. mesta si sledijo Jože Mermal (BTC), Stojan Petrič (Kolektor), Romana Pajenk (Probanka), Uroš Slavinec (Helios), Cvetana Rijavec (Ljubljanske mlekarne), Roman Glaser (Perutnina Ptuj), Edvard Svetlik (Hidria), Zorko Golob (Eta Cerkno), Igor Mervič (Spar) in Matjaž Kovačič (NKBM).

Razvrstitve v drugi deseterici so bolj dinamične. Petrič, Slavinec, Svetlik, Mervič, Kovačič in Rijavčeva so izboljšali svoj položaj za deset mest in več – s tem dokazujejo, da je tudi v krizi možno graditi osebni ugled. Njihova skupna značilnost je, da delujejo nekoliko odmaknjeno, tiho, brez pretirane in zato pogosto moteče prisotnosti medijev.

V povsem drugačnem, bistveno bolj turbulentnem okolju delujejo številni drugi menedžerji. Posledice so očitne in škodijo tako podjetju kot predsedniku uprave, ki ga vodi; najbolj očiten letošnji primer je Božo Jašovič in dogajanje okoli NLB. Posledično je njegov ugled na lestvici strmo padel, z 19. na 45. mesto.

Kline je izpostavil še Ivana Zidarja (SCT), ki je še lani ohranjal položaj med najuglednejšimi direktorji, čeprav je bil SCT že povsem brez ugleda. Letos je padel tudi on in pristal na repu lestvice, tako kot se je lani to zgodilo Bošku Šrotu.

Tudi na vrhu lestvice najuglednejših podjetij ni velikih presenečenj. Krki, ki je tudi letos na samem vrhu, sledijo Lek, Terme Olimia, Terme Čatež, Revoz, Ljubljanske mlekarne, Mercator, Microsoft, Gorenje in Helios. Slednji se je na 10. mesto prerinil s povprečnega 48. mesta.

Gospodarska in družbena kriza sta z roko v roki zadnje leto še vedno krojili rezultate poslovanja podjetij v Sloveniji. Letošnji rezultati raziskave ugleda so pokazali, da so nekatera že zakorakala iz krize, pri številnih drugih je potrjeno, da še vedno stopicajo na mestu, tavajo v poltemi in ne najdejo izhoda.

Iz elitne skupine pa so izpadli Petrol, Fructal, Trimo in Simobil, ki so letos pristali na 19., 13., 15. in 18. mestu.

Pomemben napredek v razvoju ugleda podjetja pa so po Klinejevi oceni pokazala podjetja Terme 3000 (s 15. na 11. mesto), BTC (z 22. na 14. mesto), Šmarješke Toplice (s 56. na 20. mesto), Žito (s 46. na 24. mesto), Mlekarna Celeia (s 68. na 50. mesto), Pomurske mlekarne (s 54. na 26. mesto), OMV (z 49. na 32. mesto) in Kolektor (z 59. na 34. mesto).

Velike težave imajo tisti na sredini in koncu lestvice. Niso imeli velike zaloge ugleda, zato se jim tudi majhna napaka takoj pokaže v znižanju ugleda, kumulativno gledano pa to pomeni trend in dejansko velik padec. V to skupino zdaj v agenciji štejemo ves finančni sektor in predvsem bančništvo, ki je v jedru in genezi tako globalne kot slovenske gospodarske krize.

Skladni s takšnim opažanjem so tudi rezultati ugleda posameznih bank: Poštna banka (s 64. na 43. mesto), Banka Koper (s 77. na 59. mesto), NKBM (s 78. na 66. mesto), SKB (s 23. na 25. mesto), NLB (s 48. na 72. mesto).

Med večjimi padci je Kline omenil še Merkur (z 28. na 102. mesto), Primorje (s 97. na 104. mesto), Dars (s 102. na 105. mesto), Viator & Vektor (s 96. na 106. mesto), T2 (z 98. na 107. mesto) in SCT (s 106. na 108. mesto).

Raziskavo ugleda podjetja vsako leto izvede agencija Kline-Partner. Vzorec je 800 vprašanih, in sicer predstavnikov poslovne javnosti – menedžerjev iz majhnih, srednjih in velikih podjetij, ki ocenjujejo 108 izbranih direktorjev v Sloveniji po sedmih ključnih dejavnikih ugleda. Podatki so zbrani s pomočjo telefonske ankete v sodelovanju z Ninamedio in Podjetje Temida.

Vir: STA

Komentiraj