Slovenija

Janez Škrabec danes podpisuje 140-milijonsko pogodbo z rusko družbo Zvezda

Tovarna za dizelske motorje Zvezda
Tovarna za dizelske motorje Zvezda
Tovarna za dizelske motorje Zvezda

Tovarna za dizelske motorje Zvezda

Janez Škrabec, direktor in solastnik Rika, bo danes, 28.11.2012 s Pavlom Plavnikom, direktorjem družbe Zvezda iz Sankt Peterburga, podpisal 140 milijonov evrov vredno pogodbo o projektiranju, gradnji in opremi nove tovarne. V njej bodo izdelovali dizelske motorje do moči 1.800 kilovatov. Delo pri novi tovarni si lahko obetajo še številna druga slovenska podjetja, napoveduje Janez Škrabec.

Pogodba bo podpisana v okviru zasedanja medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje.

Podjetje Zvezda je znano po svojih letalskih zvezdastih motorjih. Ta program zdaj razširjajo z novim tipom dizelskega motorja do maksimalne moči 1.800 kilovatov. Namenjen bo čolnom, ladjam, lokomotivam, posebnim agregatom za naftne ploščadi, črpanje plina in druge energetske objekte. Z njim merijo na trg Ruske federacije. Nov motor razvijajo skupaj s podjetjem AVL iz Gradca.

Prvi prototipi naj bi bili končani in preizkušeni do sredine prihodnjega leta, takrat Riko pričakuje prvo plačilo. Riko bo na podlagi razvitega motorja izdelal načrt za tovarno, jo zgradil, dobavil tehnološko opremo in poskrbel za njen zagon, v pogodbeno ceno 140 milijonov evrov je vključen tudi davek. Do konca leta 2015 mora steči proizvodnja v novi tovarni. Ta bo velika okoli 20 tisoč kvadratnih metrov, v njej pa bodo ob polno zasedenosti na letno naredili 2.200 motorjev.

Delo za MLM, TPV, Kolektor, Cimos …

[oglas tip=”250×250″ p=”D”]Riko mora poskrbeti, da bo v novi tovarni livarna aluminijastih ulitkov, mehanska obdelava vseh osnovnih delov motorja, njihova montaža, preizkuševalnica motorjev in njihova odprema. Pri opremljanju tovarne si posel lahko obetajo številna podjetja iz Slovenije, kot so Mariborska livarna maribor MLM, novomeški TPV, SOP International, Cimos, Kolektor, Hidria, LTH Ulitki, Unior, TTN Cerknica, Varstroj Lendava, Kovinoplastika Lož, Tokam …

Naši imajo možnosti tudi pri delih za motorje

V novi Zvezdini tovarni bodo glavne sestavne dele motorja izdelovali sami, druge dele bodo kupovali. Tudi tu so možnosti, da se za posel potegujejo slovenska podjetja. Riko sicer za dobavo sestavnih delov nima podpisane pogodbe. Tu si lahko posel obetajo slovenski dobavitelji sestavnih delov avtomobilski industriji, ki imajo ustrezne zmogljivosti in izkušnje s težjimi motorji. Možni dobavitelji so lahko Unior, Letrika (prej Iskra Avtoelektrika), Kolektor, Hidria, Helios …

Riko letos z 90 milijoni evrov prihodkov

Riko letos posluje uspešno, saj bodo lanske prihodke več kot podvojili. Janez Škrabec napoveduje, da bo imel Riko več kot 90 milijonov evrov prihodkov. Največji del pomenijo začetek gradnje hotela Kempinski v Minsku, hidroelektrarne Sveta Petka v Makedoniji in dobave transformatorjev v Belorusijo. V Sloveniji Riko gradi več centrov za ravnanje z odpadki.

Vir: finance.si, Mateja Bertoncelj

Komentiraj