Slovenija

Izšel dvojni album ansambla Franca Miheliča

Ansambel Franca Miheliča iz Sodražice
Ansambel Franca Miheliča

Pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija je pod skrbno uredniško roko Iva Umeka izšel na dveh zgoščenkah dvojni album ansambla Franca Miheliča, na katerem so posnetki kar štirih prvih Miheličevih vinilnih plošč, in sicer Se Ribničan spremenil ni, Dolina ribniška in dvojne Cerkniško jezero.

Številni ljubitelji domače glasbe te štiri plošče seveda že imajo, vendar pa je v 40 letih, odkar muzicirajo in prepevajo Miheličevi godci in pevci, tehnika precej napredovala, tako da bodo zdaj odlične skladbe dostopne tudi na novejšem, kakovostnejšem nosilcu zvoka. Za to je posebno zaslužen urednik Ivo Umek, ki je imel shranjene vse izvirne posnetke, poleg avtorjev in izvajalcev pa prvi tonski mojster Borut Turk. Znano je, da je bil Vinko ob vseh izvirnih Miheličevih skladbah tako ganjen in tako s srcem zraven, da je ob marsikaterem posnetku ob poslušanju kar sam od sebe – zajokal. Asistenta sta bila Dušan Fortuna in Rajko Šporar. Posnetke je obnovil Miro Prljača. Torej tudi po tej strani sama prva liga.

Avtor vseh melodij je Franc Mihelič, eden najbolj nadarjenih glasbenikov in hkrati harmonikarjev, štiri besedila za prvo ploščo je napisal Ivan Malavašič, tri so narodne, vsa preostala besedila pa je ustvaril Ivan Sivec. Ta je zapisal, da je »prav vsaka skladba tudi po besedilni plati rasla dneve, večkrat tudi tedne, in to z globokim občutkom in tehtnim premislekom, iz najglobljega ustvarjalnega čustvenega studenca«.

O Francu Miheliču pa lahko preberemo tudi tole: »Gre za človeka, ki mu tako glasbeni strokovnjaki kot ljubitelji glasbe, seveda pa tudi vsi poustvarjalci priznajo, da je našel lasten glasbeni svet, svoj mali, a po svoje tudi velik prostor, in to celo med Avsenikom in Slakom. Pravzaprav ga ni našel, temveč ga je že prinesel na svet. To mu je bilo pač položeno v zibelko. V nekaj več kot šestdesetletnem življenju oziroma v več kot štiridesetletnem javnem muziciranju pa je dokazal, da mu tako rekoč v ničemer ni para pod soncem in da se je njegova vztrajnost, včasih že prava trma, vendarle bogato vsestransko obrestovala.

In to najmanj v trojnem pogledu. Vsaka njegova melodija je izvirna in niti ena ni podobna drugi, še manj sama sebi, kaj šele, da bi poskušala stopicati po ustaljenih znanih notah. Ker so Miheličeve melodije povrhu tudi brezhibno izvedene, tako rekoč zgledno tako po inštrumentalni kot pevski plati, verjetno na svetu ni človeka, ki bi podvomil o Miheličevi izvirnosti. Druga posebnost prihaja iz njegovega načina igranja in nasploh podajanja glasbe. Vsak poslušalec lahko že od daleč zasliši, da je njegova harmonika drugačna od drugih, da izpod njegovih zlatih prstov zazveni povsem po svoje, da je tako rekoč že po nekaj taktih takoj prepoznavna. Še posebno v inštrumentalnih skladbah je nenadkriljiv mojster, kot ga je težko najti, saj je znal v vseh melodijah najti pravo ravnotežje med ljudsko melodijo in sodobno virtuoznostjo, oboje pa se vedno zlije v lepo skladnost, ki nas vedno znova navdaja s prijetnimi občutki. Zato ni nič nenavadnega, da so prav njegove skladbe tiste, ki jih godci vseh starosti in različnega znanja najpogosteje igrajo tudi na najbolj različnih tekmovanjih. Tretja izvirnost vsekakor prihaja iz njegovega glasbenega prostora, ki pa ni samo Sodražica oziroma Ribnica z okolico, temveč nasploh nekoliko polpretekli odsanjani svet ljudskih korenin, šegavih krošnjarjev, veselih ribniških deklet, ponosnih zaljubljencev v domovino, s tem vred pa tudi v vse notranje in zunanje lepote bližnjega sveta.«

Poleg Franca Miheliča so skladbe posneli sami najboljši glasbeniki, in sicer pevca Bernarda Mihelič in Franc Lovšin, pri petju je sodeloval tudi Franc, sicer pa so bili izvajalci še kitarista Janez Lužar in za njim dolgoletni sodelavec Ludvik Trškan, basist Pavel Oman pa tudi Frančev brat Milan. Urednik in producent vseh štirih plošč je bil Tomaž Tozon. Zdajšnjo izdajo skupaj z vsemi besedili in spremno besedo pa sta lepo oblikovala Žiga Culiberg in Tadej Mihelič.

Gre torej za dvojno ploščo, ki je bodo veseli vsi ljubitelji prave domače glasbe, hkrati je poduk vsem mladim, izdelek pa je tudi za obujanje spominov vseh tistih, ki imajo radi Miheliča že 40 let.

Dolina ribniška

 

1 komentar

Komentiraj