Utrip časa

Glasbeniki – ribniški promotorji (črno – barvni spomini)

LP plošca Se Ribničan spremenil ni, prva plošča ansambla Franca Miheliča, 1973, slikani na dvorišču ribniškega gradu

Glasbeniki, ki jih v ribniški dolini ni malo, so poleg športnikov in umetnikov naši najboljši „promotorji“ kraja, občine. Še posebej smo ponosni, kadar v pesmih opevajo lepote naših krajev in ljudi, ter kadar postanejo njihove pesmi ponarodele in prijetne za uho.

Marsikateri domači glasbeniki, ansambli pa so na svojih ploščah – vinilkah promovirali svoj kraj tudi s tem, da so za naslovnico – ovitek plošče uporabili fotografijo domačega kraja Ribnica. In v takratnih časih, ko so bile naklade plošč še visoke je bila to lepa promocija tudi Ribnice. Med takšne glasbenike zagotovo sodi narodno zabavni ansambel Franca Miheliča, ki ravno v letošnjem letu obeležuje 50 – letnico delovanja. Na svoji prvi plošči Se Ribničan spremenil ni, ki je izšla leta 1973 in dosegla zlato naklado je na ovitku plošče slika ansambla v ribniškem gradu, z ozadjem mogočih Plečnikovih zvonikov cerkve sv. Štefana.

Ansambel Janeza Severja, mala plošča RTB 1972

Drug ansambel malo manj poznan, ansambel Janeza Severja pa je za ovitek plošče uporabil fotografijo ribniškega krošnjarja slikanega na francoskem mostu, v ozadju vidna ribniška cerkev, ob bregu Bistrice pa še mlada vrba in klopca ob njej. Ta mala plošča je bila posneta davnega leta 1972 v produkciji garmofonskh plošč Radio – televizije Beograd in na njej sta le dve pesmi in sicer polka – Proti Ribnici, ter valček Za triglavskimi gorami. Plošča je bila posneta po nastopu na Ptujskem festivalu narečne glasbe, kjer je ansambel prišel tudi v ožji izbor. V ansamblu so takrat peli Sever Janez, Peterlin Ciril – ribničan iz Žlebiča, Zrnec Štefan – ki je tudi na naslovnici – ovitku plošče oblečen v krošnjarja in Štrukelj Jože.

podatke zbral in zapisal Peter Lesar, zbiratelj, 030 996 225
plošče, osebni arhiv

Komentiraj