Koledar dogodkov Ribnica

6. Grajski večer 2016: Fantje z vseh vetrov

Fantje z vseh vetrov
Fantje z vseh vetrov

Kdaj: v petek, 5. avgust 2016, ob 20h
Kje: na pokritem prireditvenem prostoru v ribniškem Gradu
Info: Vstop prost!

6. Grajski večer 2016
Fantje z vseh vetrov
koncert narodno-zabavne glasbe

petek, 5. avgust 2016, ob 20. uri v ribniškem Gradu

Ribniški poletni festival oz. Grajski večeri se prevešajo v drugo polovico. Z julijskimi smo tako organizatorji kot gledalci zelo zadovoljni. Na grajskem odru smo gostili Dekliški pevski zbor Deorina, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Vlada Kreslina z Beltinško bando in Malimi bogovi, Viteze ritma in Prifarske muzikante. Vsak večer posebej je bil nekaj posebnega, napolnjen s posebno energijo nastopajočih in hvaležnim odzivom publike.

Legendarni Fantje z vseh vetrov so po skoraj dvajsetih letih lansko leto znova posneli CD, na katerem je 12 novih skladb.  Vse nove skladbe so delo članov ansambla in so napisane v stilu, ki so ga fantje gojili ves čas svojega aktivnega delovanja, torej klasična polka in klasičen valček.

Spomnimo, Ansambel Fantje z vseh vetrov je trio z diatonično harmoniko in večglasnim fantovskim sestavom, ki je nastal leta 1979 iz glasbenikov, ki so (vsaj večina) že nastopali v različnih glasbenih skupinah in imeli veliko izkušenj. V preteklih desetletjih so ustvarili kakih sto izvirnih skladb. Med uspešnice uvrščamo: Sosed, dober dan, Te domače viže,Tam smo doma, Vzemi si čas, Vrni se domov, Ne pozabi domovine in druge melodije, ki so jih bogatila bogata besedila.

Ustanovni člani Fantov z vseh vetrov so bili: Vlado Matkovič (harmonika), Jože Dobovšek (bas kitara), Branko Cekuta (ritem kitara) ter pevci Tone Rus (prvi tenor), Franci Pupis (drugi tenor), Franc Kramer (prvi bas) in Iztok Perozzi (drugi bas).

Kasete: Tri lepe stvari (RTB, Ljubljana 1981), Sosed, dober dan (RTB, Ljubljana 1984), Vzemi si čas (RTB, Ljubljana 1986), Vrni se domov (RTB, Ljubljana 1988), Na Trško Goro (ZKP, Ljubljana 1992), Na Gorjance (ZKP, Ljubljana 1996), Fantje z vseh vetrov – 15 let I. (ZKP, Ljubljana 1994) in Fantje z vseh vetrov – 15 let II. (ZKP, Ljubljana 1994).

Velike plošče: Tri lepe stvari, Sosed, dober dan, Vzemi si čas, Vrni se domov.
Zgoščenki: Fantje z vseh vetrov – petnajst let (ZKP, Ljubljana 1994) in Na Gorjance (ZKP, Ljubljana 1996).
Videokaseti: Fantje z vseh vetrov (ZKP, Ljubljana 1989) in Fantje z vseh vetrov (ZKP, Ljubljana 1992).

Na TV Slovenija so posneli tri samostojne polurne oddaje, nastopili so v tako rekoč vseh pomembnejših radijskih in televizijskih oddajah in prejeli pet zlatih petelinov.

Generalni pokrovitelj letošnjih Grajskih večerov, je podjetje INOTHERM www.inotherm.si , ki praznuje 25 let.

Komentiraj