Ribnica

Z daljinskim ogrevanjem do nižjih stroškov

Ribnica: trg in cerkev

V Ribnici bo jeseni pričela obratovati kotlovnica na lesno biomaso, ki bo stroške ogrevanja znižala za kar 30%. V prvi fazi bodo na novi sistem priključili tamkajšnje javne objekte, dogovori o priključitvi Knafljevega in Prijateljevega trga, kjer živi večji del Ribničanov, pa še potekajo.

Del Ribničanov se bo septembra začel greti prek sistema daljinskega ogrevanja. Tega bo v mestu gradil Petrol skupaj s podjetjema Ekoena in Petrol Energetika. Z deli, ki obsegajo gradnjo nove kotlovnice na lesno biomaso, trikilometrski toplovodni sistem in priklop objektov, bodo pričeli junija, maja pa naj bi pridobili gradbeno dovoljenje. Na Petrolu so povedali, da so že opravil nekaj sestankov s predstavniki stanovanjskih sosesk na Prijateljevem in Knafljevem trgu ter predstavili predviden način priključitve in stroške novega ogrevanja. Glede na informacije, ki so jih dobili od predstavnika stanovalcev na Knafljevem trgu, bodo stroški ogrevanja po priključitvi znatno nižji. Povprečna letna cena ogrevanja na kvadratni meter bo namreč znašala okoli 10,4 evra, kar v primerjavi z današnjo ceno v višini 13,4 evra predstavlja okoli 30 odstotno znižanje.

Kotlovnica bo stala poleg kotlovnice Inlesa, za kar sta Petrol in Inles podpisala predpogodbo o ustanovitvi stavbne pravice za dobo 50 let.

Vir: radiokrka.com

Komentiraj