Ribnica

Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro z rastjo prihodkov

Hubert Kosler
Hubert Kosler

Ribnica – Ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro, ki sta v lasti japonske korporacije Yaskawa Electric, največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov, sta lani dosegli 10-odsotno rast prihodkov. Yaskawa Slovenija je imela okoli 4,5 milijona, Yaskawa Ristro pa 20 milijonov evrov prihodkov. Obe letos pričakujeta približno enako rast.

Hubert Kosler

Hubert Kosler

Direktor podjetij Hubert Kosler je za STA povedal, da Yaskawa Slovenija prodaja na trgih Slovenije in nekdanje Jugoslavije, Yaskawa Ristro pa združuje inženiring ter proizvodnjo in podpira vsa Yaskawina hčerinska podjetja v Evropi. Podjetji v letnem povprečju zabeležita 10-odstotno rast prodaje.

Yaskawa Slovenija zaposluje pet ljudi in svojih kadrovskih zmogljivosti ne bo povečevala. Yaskawa Ristro, ki izdeluje robotske celice in opravlja razvojne programske storitve, pa zaposluje nekaj več kot sto ljudi.

V Yaskawa Ristru bodo letos nekaj malega zaposlovali, več pa si obetajo od svojega že končanega velikega in dva milijona evrov vrednega projekta Yaskawinega evropskega robotskega centra v Ribnici.

Yaskawa Electric bo namreč prihodnje leto praznovala stoletnico svojega delovanja, takrat pa naj bi število v korporaciji letno izdelanih industrijskih robotov s 25.000 zvišali na 30.000, kar bo posledično pomenilo tudi povečanje obsega ribniške proizvodnje.

V matični Yaskawi Electric so tudi z delom svojih ribniških družb zadovoljni in jim obljubljajo nove projekte, je še povedal Kosler.

Japonska korporacija Yaskawa Electric, največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov, je leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. V njunem okviru je v Ribnici leta 2010 začel nastajati Yaskawin evropski robotski center.

Vir: dolenjskilist.com

Komentiraj