Ribnica

Volitve 2011: Stranka NSi je na kongresu v Ribnici predstavila volilni program in kandidate

Nsi - kongres stranke v Ribnici, november 2011

NSi - na kongresu v Ribnici

Ribnica – Včeraj, 6.11.2011 je v Ribnici potekal kongres stranke NSi, na katerem so predstavili volilni program in kandidate za decembrske volitve.

V NSi se zavzemajo, da bo glas krščanske demokracije po decembrskih volitvah še bolj slišan in da se NSi znova vrne v DZ, je medtem na kongresu stranke v Ribnici dejala predsednica NSi Ljudmila Novak.

NSi je po besedah Ljudmile Novak že pokazala, da lahko državo vodi odgovorno, pošteno in uspešno. “Brez NSi v Sloveniji ne bo desne vlade,” je poudarila Novakova.

“Politika je zaradi človeka in ne človek zaradi politike”

Po besedah Novakove NSi postavlja v središče človeka in družino, saj je politika orodje za boljšo kakovost življenja. “Politika je zaradi človeka in ne človek zaradi politike,” je poudarila Novakova in nato prisotne pozvala, da danes prispevajo po en evro za družine, ki so v stiski. “Tako se bo naša politika solidarnosti tudi s tem malim kamenčkom uresničila v praksi,” je dejala Novakova.

“Odgovorni za pot hitrega in nevarnega padanja so se sedaj potuhnili”

Po njenih besedah se je Slovenija znašla na poti hitrega in nevarnega padanja. Tisti, ki so v največji meri za to odgovorni, so se sedaj potuhnili, z navidez novimi obrazi pa želijo preslepiti državljane, je dejala.

Oblast so po njenem prepričanju izrabili za polnjenje svojih računov v tujini in za “delitev našega skupnega premoženja”. “Zato pričakujem, da bomo na teh volitvah izbrali tiste, ki znajo državo voditi odgovorno, pošteno, uspešno,” je dejala Novakova in dodala, da je NSi že pokazala, da to zna.

Strokovni odbori stranke so po njenih besedah pripravili dober in učinkovit program, “ki bo Sloveniji vrnil upanje”. V njem so na prvo mesto postavili vrednote. “Družba brez vrednot nima prihodnosti,” je poudarila Novakova.

Sicer pa je v programu, ki ga je predsednica stranke podrobneje predstavila, poudarek tudi na ukrepih za gospodarsko okrevanje in ustvarjanje delovnih mest ter za ustvarjanje družinam prijaznega okolja.
Javnomnenjske ankete ne morejo NSi vzeti upanja

Udeležence kongresa je pozvala, naj sodelujejo pri prepričevanju volivcev, in jih obenem opozorila, naj ne pričakujejo poštene igre nasprotnikov. Na kongresu, kjer se je po besedah glavnega tajnika stranke Roberta Ilca zbralo okoli 700 ljudi, so nekateri tudi poudarili, da javnomnenjske ankete ne morejo NSi vzeti upanja glede uvrstitve v DZ in da glas za NSi ni glas v prazno.

Peterle: Levica skuša z Jankovićem čim bolj zamegliti polom

Kot je v nagovoru zbranim dejal evropski poslanec iz vrst NSi Lojze Peterle, skuša levica čim bolj zamegliti polom, ki je evidenten, zato je bilo treba najti “novo formulo, ki se je pokazala v osebi Zorana Jankovića”. A kot meni Peterle, ne potrebujemo menedžerja, temveč “poštenega voditelja, ki bo sposoben povezati slovenske sile na vladnem nivoju”. To, kar napoveduje kandidat Gregor Virant, pa bo po Peterletovih besedah “mogoče malo manj levi oziroma manj ideološki novi liberalizem”.
Peterle ne bo kandidiral, a je prepričan, da bi bil izvoljen

Peterle je sicer že pred začetkom kongresa dejal, da pri NSi volivci nimajo dvomom, za kaj se stranka zavzema in poudaril, da bo “borba trda”, za stranko, ki je ni v DZ, pa še bolj. Na volitvah sam ne bo kandidiral, ker je za njim šele polovica mandata dela v Evropskem parlamentu in bo nadaljeval tisto, za kar je bil izvoljen. “Prepričan sem, da bi bil izvoljen, ampak ne vidim smisla, da bi takole preskakoval. Stranka ima veliko dobrih kandidatov in se bo z njimi predstavila, jaz pa z njenim zaupanjem delam delo, za katerega sem bil izvoljen,” je dejal. Ob tem je dodal, da mu je stranka ponudila možnost kandidature, in zanikal, da bi si sam želel kandidirati, stranka pa se je odločila drugače.

Med kandidati so tudi nekdanji poslanci in ministri

Stranka bo kandidirala v vseh volilnih okrajih. Med kandidati, ki so se prav tako udeležili kongresa, so tudi nekdanji poslanci in ministri, za NSi pa bodo kandidirali tudi direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre, direktorica Veterinarske uprave RS Vida Čadonič Špelič in nekdanji generalni konzul Matjaž Longar.

Kandidiralo bo tudi vodstvo stranke, njenih organov in njenega podmladka, pa tudi nekdanja poslanca Anton Kokalj in Ciril Testen, nekdanja ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar, nekdanji član uprave Darsa Aleš Hojs, nekdanji direktor založbe Mladinska knjiga Milan Matos in odvetnik stranke Radovan Cerjak.
Ravnovesje med mladostjo in izkušenostjo

Kot so navedli v stranki, so pri sestavljanju liste skušali najti ravnovesje med mladostjo in izkušenostjo: povprečna starost kandidatov je 45 let, 21 odstotkov kandidatk in kandidatov pa je mlajših od 33 let. Njihova najmlajša kandidatka je stara 21 let, najstarejši kandidat pa 68 let

Kot je poudaril podpredsednik stranke Matej Tonin, pričakujejo uvrstitev v parlament. V to ne dvomijo, je poudaril.

Vir: STA, siol.net

1 komentar

Komentiraj