Črna kronika Ribnica Sodražica

Vlomi v župnišča – zlikovci so celo zvezali župnika

V noči iz srede na četrtek (5. na 6.10.2011) so neznanci vlomili
v župnišče na Velikih Poljanah in pri Novi Štifti.
Naslednjo noč (s 6. na 7. 10.) so vlomili na Svetem Gregorju,
v pastoralni center v Škocjanu pri Turjaku in v Župnišče v Sodražici.

Župnišče v Sodražici, kjer se je v noči na petek zgodil nasilni rop

Župnišče v Sodražici

Ribnica, Sodražica – Prejšnji teden  je bilo na območju ribniške dekanije pet vlomov. V noči iz srede na četrtek (5. na 6.10.2011) so neznanci vlomili v župnišče na Velikih Poljanah in pri Novi Štifti, kjer jih je pregnal alarmni sistem.

Naslednjo noč (s 6. na 7.) so vlomili na Svetem Gregorju, v pastoralni center v Škocjanu pri Turjaku in v Župnišče v Sodražici. Župnišče v tem času prenavljajo, tako da je na eni strani še gradbeni oder, po katerem so kriminalci splezali, vlomili v spalnico, kjer so pričakali župnika Franca Bizjaka. Ko je vstopil, so ga zvezali in mu grozili, od njega so zahtevali ključ od blagajne in denar. Nekaj jim ga je tudi izročil. Župnik je na pomoč uspel poklicati šele po treh urah mučenja. Pri vseh vlomih je bil motiv denar, saj so vlomilci pustili tako kipce, kot kelihe in ostale stvari.

Na ribniškem je bil po nekaj mesecih tako nov val vlomov. Takrat so organizirane skupine vlomile v nekaj stanovanjskih hiš, kjer so ravno tako iskali denar in ga nekaj tudi dobili. Med ljudmi so krožile zgodbe, da so oropani prejšnji ali še isti dan na banki dvignili denar, doma pa so bili oropani. Da gre za iste skupine izurjenih vlomilcev tudi sedaj, kaže kar nekaj podrobnosti. Vzporednica pri vlomih je tudi, da zlikovci vedo, kje naj bi določeni ljudje imeli denar oz. poznajo njihove prostore. Iz tega lahko sklepamo, da so skupine zelo dobro obveščene oz. če že niso iz ribniške doline, imajo v krajih suhe robe obveščevalce.

ZVOK
Sodraški župnik Franc Bizjak o vdoru vlomilcev v župnišče
Ribniški dekan, mag. Anton Berčan o vlomih v dekanij

Komentiraj