Ribnica

Vaja zaščite in reševanja v skladišču blagovnih rezerv v Ortneku

Vaja zaščite in reševanja v skladišču blagovnih rezerv v Ortneku

Hlajenje pregretih naftnih rezervoarjev

Ortnek – V mesecu varnosti pred požari je Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve, v skladišču naftnih derivatov v Ortneku, v četrtek, 6.10.2011 pripravil gasilsko vajo zaščite in reševanja.

Z njo so preverili odzivnost in učinkovitost pri krotenju rdečega petelina s strani lastne gasilske enote in gasilskih društev, s katerimi imajo sklenjeno pogodbo. To so društva iz Ribnice, Velikih Poljan in Svetega Gregorja. Hkrati so obiskovalcem omogočili ogled skladišča, ki je po zmogljivosti skladiščenja naftnih derivatov največje v Sloveniji.

Potek vaje je bil naslednji: Zaradi poškodbe gibljive cevi pri praznjenju avtocisterne je včeraj v skladišču blagovnih rezerv v Ortneku prišlo do razlitja goriva. Zaradi tega  sta pristojna delavca v skladišču prekinila nadaljnjo manipulacijo in hkrati sprožila  alarm ter s peno iz stabilnega požarnega sistema razlito gorivo prekrila. Zaradi nepredvidljivosti dogodka sta preko Republiškega centra za obveščanje za pomoč zaprosila okoliške gasilce. Voznik cisterne je samovoljno šel nazaj v nevarno cono in s tem povzročil eksplozijo. Stabilni sistem za gašenje je utrpel velike poškodbe, voznik pa je težko ranjen obležal na tleh. Iz nevarnega območja so ga hitro odnesli in mu nudili prvo pomoč. Med tem so na pomoč pri gašenju priskočili gasilci PGD Ribnica, PGD Velike Poljane PGD in Cveti Gregor. S hlajenjem segretih objektov so po določenem času požar tudi pogasili.

ZVOK: Direktor skladišča blagovnih rezerv, Anton Zakrajšek o varnosti objektov

Vir: radio1.si

Komentiraj