Ribnica

V Ribnici se je brezposelnost leta 2010 povečala, v Kočevju zmanjšala

Ribnica – Črnoglede statistke o brezposelnosti, ki so v ospredju zadnja leta, se na ribniško-kočevskem območju obračajo v prid Kočevcev. Na tamkajšnjem Uradu za delo so namreč zabeležili upad prijavljenih posameznikov, na Ribniškem, kjer so se doslej lahko pohvalili z eno najnižjih brezposelnosti na Slovenskem, pa le-ta narašča.

Kočevci so imeli v začetku leta 2010 na Zavodu za zaposlovanje prijavljenih kar 1.467 ljudi, številka pa se je decembra znižala na 1.420 brezposelnih. To v primerjavi z letom poprej predstavlja 2,3 odstotno zmanjšanje, kar je ob dejstvu, da se je število brezposelnih oseb na vseh ostalih uradih ljubljanskega območja povečalo, dokaj vzpodbuden rezultat.

Nekoliko drugačne je na Uradu za delo Ribnica, kjer so številke v letu dni s 460 narasle na 505 brezposelnih, kar predstavlja 14, 5 odstotkov več kot ob istem obdobju lani.

Vzpodbuden je tudi podatek, da se je v primerjavi z letom 2009 na obeh uradih povečalo število novo zaposlenih. Na Ribniškem se je nove zaposlitve veselilo 56, na Uradu za delo Kočevje pa kar 191 ljudi več kot leta 2009.

Že letos pa naj bi se krivulja znova obrnila v prid Ribničanov, saj v neposredni bližini Inlesa in v obrtni coni Breg nastajata dva velika proizvodna obrata, kjer bodo potrebovali precejšnje število delavcev različnih profilov.

Vodja Urada za delo Kočevje, Ribnica in Grosuplje Romana Lapajne je še povedala, da približno enaki ostajajo podatki o delovnih mestih, kjer delovne sile najbolj primanjkuje.

ZVOK: Romana Lapajne o zaposlitvah

Vir: radiokrka.com

Komentiraj