Ribnica

V koči pri Francetovi jami organizirali prvo špeharjado 2016

Špeharjada 2016: Razstava pred kočo pri Fancetovi jami. Foto: Simona Fajfar
Špeharjada 2016: Razstava pred kočo pri Fancetovi jami. Foto: Simona Fajfar

Ribnica – V koči pri Francetovi jami so v soboto, 12. marca 2016 organizirali Špeharjado, na kateri so izbirali naj špeh v občini Ribnica.

Panceto, sušeno slanino z zaščiteno geografsko označbo, delajo le na Krasu. »Toda mesnato slanino delamo po vsej Sloveniji in pri nas ji pravimo špeh,« je razložil Matjaž Mrhar, ki je v Ribnici, v koči pri Francetovi jami, organiziral prvo špeharjado oziroma ocenjevanje doma pripravljenega špeha. Pred nekaj leti so v teh krajih že imeli podobna ocenjevanja, a so pozneje zamrla, za obuditev ideje pa se je odločil zato, ker so po Sloveniji organizirana le ocenjevanja salam in klobas. Kot da ne bi ljudje delali tudi mesnate slanine. »Špehu je treba vrniti ugled, ker ta suhomesnati izdelek številni cenimo,« je prepričan Matjaž, organizator edinega ocenjevanja špeha v Sloveniji.

Da je špeh zakon, je prepričan tudi Franc Žuk iz Ribnice, ki meni, da ni boljše malice, kot so rezina špeha, domači kruh in čebula. Čeprav so modne zapovedi v nekaj desetletjih slanini odvzele precej veljave in predvsem ženske v imenu zdravja odstranjujejo vse bele dele suhomesnatih izdelkov, je ta bela snov v resnici nekaj najboljšega, pravi Žuk: »Špeh tudi poskrbi za odlično prebavo. Pa čebula mora biti zraven.«

Vir: slovenskenovice.si

Komentiraj