Ribnica

2. špeharjada 2017 pri Francetovi jami: Najboljši špeh prinesel Pavel Sauer

Komisija in najboljši pri Francetovi jami. Foto Milan Glavonjić
Komisija in najboljši pri Francetovi jami. Foto Milan Glavonjić

Ribnica – Na Ribniškem že sedemnajst let poteka ocenjevanje salam, ki ga skupina prijateljev zadnjo soboto marca pripravlja pri koči Planinskega društva Ribnica, na Mali Gori pri Sveti Ani. 450 metrov nižje, v domu Jamarskega društva Ribnica, ki ga je pred leti obnovil Matjaž Merhar, sicer vse bolj priljubljeni pohodniški postojanki na poti iz Ribnice proti enemu najvišjih vrhov v Mali Gori, pa so v začetku aprila pripravili že drugo špeharjado.

Gre za ocenjevanje doma pripravljenega špeha, ki postaja vse bolj uporaben in zdravju koristen suhomesni izdelek v prehrani. O dogodku, ki je pritegnil pozornost številnih obiskovalcev, je Andreja Florjan, članica organizacijskega odbora povedala, da je namen špeharijade poleg druženja tudi izobraževanje. Za ocenjevanje špeha so se odločili, da obiskovalcem ponudijo tudi kaj drugega, ne samo salamijade, klobasijade in podobnih ocenjevanj, je še dodala Andreja.

Lani je ocenjevanje potekalo javno, kar pomeni, da je komisija, ki jo je vodil dr. Stanislav Renčelj, vrhunski strokovnjak na področju mesnih izdelkov, primerke pod drobnogled vzela za zaprtimi vrati. Renčlja letos med ocenjevalci ni bilo, so pa zato delo vestno in odgovorno opravili člani komisije, ki so tudi njegovi učenci: France Zbašnik, Janez Rus, Slavko Horvat, Alojz Lovšin in Zoran Goleš.

Komisija je na podlagi pravilnika ocenjevala zunanji izgled, barvo in prerez, teksturo, vonj, okus oziroma aromo špeha. Vseh kosov je bilo 18. Največ točk so prisodili špehu, ki ga je na ocenjevanje prinesel Pavel Sauer iz Črnega Potoka pri Kočevju, na drugo mesto se je uvrstil Janez Rigler iz Ribnice, tretji so bili Ljubiteljski mesarji iz Ribnice. »Tako množičen obisk nas opogumlja, da bomo prihodnje leto to ocenjevanje naredili še bolj prepoznavno, morda celo regijsko,« je dejal Matjaž Merhar. Za veselo vzdušje pri Francetovi jami je poleg številnih obiskovalcev poskrbel tudi mlad harmonikar Jaka Oražem iz Prigorice.

Vir: radio1.si

Komentiraj