Pisma bralcev

Lojzov pohod k sv. Ani

Pujs Lojz pri sveti Ani
Pujs Lojz pri sveti Ani
Pujs Lojz pri sveti Ani

Pujs Lojz pri sveti Ani

Ribnica – Veliko nas je takih, ki v vročih dneh pozabimo na pohodne palice in čevlje, ko pa se poletje začne prevešati v jesen, nas hladnejše ozračje zopet vabi, da obiščemo hribovje v naši okolici.

Tudi v Domu pri Francetovi jami smo se odločili za pohod k sosedom, k sv. Ani. Športni dan nam je popestril pujsek Lojz, dobro poznana živalca, ki navdušuje tako otroke kot odrasle, ki se pridejo osvežit v jamarski dom.

Kljub začetnim dvomom v pujskove pohodne sposobnosti smo se odločili, da ga vseeno vzamemo s sabo. Zbudili smo ga, ko je še veselo spal in potem, ko je opravil vsa svoja jutranja opravila, je veselo odcapjlal za nami proti kmetiji Seljan. Bližnji gozd mu je dobro poznan, saj si v njem pogosto poišče kak priboljšek.

[oglas tip=”250×250″ p=”D”]Pot se je začela igrivo, vsi smo hiteli, Lojzek pa je zganjal svoje običajne vragolije. Z velikim navdušenjem smo ga spremljali, ko je hitel za nami in že smo se znašli pred naravnimi stopnicami, ki vodijo k makadamske cesti pred Seljanovo domačijo. Te so bile za pujsa Lojza najtežji zalogaj in vedel se je skrajno previdno, saj tega območja še nikoli ni raziskoval. Po premaganem strahu in naravni oviri, se je začelo zabavno potovanje proti cerkvi sv. Ane. Pujsek je bil navdušen nad okolico in z velikim veseljem pozdravljal mimoidoče pohodnike, ki so bili ravno tako navdušeni in presenečeni nad njegovim podvigom.

Pot na vrh je minila kot bi trenil, in že se je prikazal planinski dom pri sv. Ani. Tam smo se malo okrepčali, Lojzek pa si je prislužil sočna domača jabolka. Odpravili smo se še k cerkvi, kjer je pujsek z zanimanjem raziskoval okolico, pri pohodnikih pa dobil kakšen priboljšek. Lojzkov podvig smo takoj sporočili oskrbniku planinskega doma, Dušanu Nosanu, ki je bil navdušen nad malim pujskom. Lojzek se je zapisal v knjigo kot prvi vietnamski pujsek, ki je prikorakal k sv. Ani.

Lojzkov pohod je le eden od mnogih, ki naj bi mu še sledili, 8. septembra se nam lahko pridružite tudi vi na 1. Lojzovem pohodu k sv. Ani. Bo predvsem sproščene narave, namenjen druženju v naravnem okolju in se bo zaključil pri Domu Francetova jama z zabavnim programom ter slastno hrano in pijačo.

Prav tako pa se bo takrat odprla Lojzova družinska knjižica, kamor se boste lahko vpisovali otroci in starši vsak dan od 8. septembra do 8. maja. Najboljši ter najštevilčnejši družinski pohodniki bodo nagrajeni na pikniku, ki bo prirejen ob zaključku pohodne sezone. Z družinsko knjigo želimo navdušiti mlade pohodnike in spodbuditi druženje staršev in otrok izven zaprtih prostorov in digitalne tehnologije ter vzbuditi naklonjenost in ljubezen do narave in prostoživečih živali, ki nam prinašajo občutek miru.

Za vse informacije in prijave na pohod lahko pokličete oskrbnika jamarskega doma Matjaža Mrharja, na številko 031/314-078.

Tekst in foto: Matjaž Mrhar, Francetova jama

Komentiraj