Ribnica

Otvoritev Jamarskega dom pri Francetovi jami

Otvoritev Jamarskega dom pri Francetovi jami
Otvoritev Jamarskega dom pri Francetovi jami

Ribnica – V soboto dopoldne, 21.8.2010 so uradno odprli Jamarski dom pri Francetovi jami v Mali gori. Jamarski dom letos praznuje abrahama, saj so njegove temelje postavili leta 1960, in zato je bil skrajni čas, da okrepčevalnica na novo zaživi.

Župan je mnenja, da so upehani pohodniki po Mali gori nujno potrebovali tovrstno okrepčevalnico, saj so si mnogi nadeli žalosten obraz, ko so zagledali hišico sredi gozda, ki je propadala. Nadaljeval je: »Mnogo let je preteklo, da se je nekdo te naše Trnuljčice dotaknil in jo obudil v njenem novem sijaju. Upam, da bo tudi služila vsem popotnikom, ki hodijo k Sv. Ani. Ta je postala ribniška romarska pot in prav z užitkom se bodo ustavljali tukaj pri Francetovi jami in želim si da bo oskrbnik vso stvar peljal tako kot je treba in da bomo Ribničani zadovoljni. Vsekakor je to nov prispevek naši Ribniški dolini,« je še dodal župan.

Jamarstvo se je na ribniškem območju razvilo že leta 1910. Francetova jama je bila odkrita leta 1939 in slovesno odprta leta 1959. Jama je ime dobila po osebnem lastnem imenu, saj je bilo prisotnih kar pet Francetov. Francetova jama je bila prvotno turističnega pomena in zelo zanimiva, saj so že v prvem letu zabeležili preko 400 obiskovalcev. Leta 1960 so si zadali, da bodo zgradili prvi jamarski dom pri Francetovi jami in 5. julija istega leta je bil tako postavljen temeljni kamen. Tri leta kasneje so dom tudi slovesno odprli. Od takrat do danes se je zamenjalo pet lastnikov, nova lastnika sta sedaj zakonca Mrhar.

Po končanem govornem delu so jamarji prikazali spust v jamo, a so zaradi varnosti in boljše vidnosti to prikazali na drevesih. Sledil je tudi krst, katerega mora prestati vsak, ki želi postati član jamarjev. Tokrat so krstili lastnika Jamarskega doma Matjaža Mrharja. Jamarji pri krstu prejmejo tudi jamarsko ime, Matjaž je tako postal Kenig [König-nemško; kralj]. Na koncu je sledila še dramska igra, ki jo pripravila Darinka Suljevič, podeželske žene pa so obiskovalce razveselile s slastno torto. Po kulturnem programu je sledila zabava z ansamblom Ribniški pušeljc.

Jamarski dom pri Francetovi jami v Mali gori, zgrajen leta 1960, je bil prvi jamarski dom v bivši Jugoslaviji. Sedaj dom v prenovljeni podobi nestrpno pričakuje pohodnike, ki se bodo lahko vsak dan tam ustavili in okrepčali.

Okrepčevalnica bo odprta:

  • v ponedeljek, torek in sredo od 15h do 20h,
  • v četrtek od 15h do 22h,
  • v petek od 12h do polnoči,
  • v soboto od 9h do polnoči in
  • v nedeljo od 9h do 22h.

Vir: radio1.si

Komentiraj