Ribnica

V Hrovači na Fižolovem dnevu 2012 pripravili več kot 30 različnih fižolovih jedi

Fižolov dan v Hrovači 2012
Fižolov dan v Hrovači 2012
Fižolov dan v Hrovači 2012

Fižolov dan v Hrovači 2012

Hrovača – V Hrovači pri Ribnici je že desetič potekala tradicionalna etnološko-kulinarična prireditev Fižolov dan, ki je posvečena avtohtoni sorti fižola, ribn’čanu.

Pod sloganom Ribn’čan, a ne urban so v Hrovači na sončno soboto, 25.8.2012 pripravili prireditev, na kateri so obiskovalci lahko poskusili več kot 30 različnih fižolovih jedi.

Vrata v “fižolov kulinarični raj” so se odprla ob 12. uri s pozdravnim govorom etnologa Janeza Bogataja in govorom predsednika Vaškega etnološkega turističnega društva Hrovače Ivana Prelesnika, potem pa je pot obiskovalce zanesla na Škrabčevo domačijo, kjer so se lahko tisti najbolj zagreti lahko naučili speči fižolov kruh.

[oglas tip=”125×125″]Pester program je vključeval tudi tekmovanje v pripravi domače ribn’ške trojke, hrovaški kuharji pa so med drugim postregli tudi z desetmetrsko fižolovo klobaso.

Da mlatenje, “pajtlanje” in prebiranje fižola po starem ne uide pozabi, so obiskovalcem prikazali Gornikovi, na prireditvi pa so se poklonili tudi nekaj častnim občanom, ki štejejo več kot 80 let.

Vir: rtvslo.si, D. S., foto: Siniša Rančov

Komentiraj