Ribnica

Umetni jez v Zalužju pri Prigorici bo zdržal

Umetni jez v Zalužju
Umetni jez v Zalužju

Prigorica – Občinski štab za Civilno zaščito Ribnica budno spremlja razmere na umetni pregradi za vodo v Prigorici. Razmere so še zmeraj resne, a nevarnost poplav pod jezom (zadrževalnikom) ne grozi.

Umetna brana je bila zgrajena leta 1986 in je visokim vodam, ki v njo stečejo z okoliških dolenjskih in notranjskih hribov ter iz kraških globin kljuboval vse do leta 2000. Takrat se je v jezu zbralo 7,5 milijona kubičnih metrov, malo je manjkalo, da bi se zemeljska pregrada največjega suhega zadrževalnika upognila, podivjana voda pa bi lahko poplavila številne hiše in imetja na dolenjevaškem polju oziroma vasi Prigorica, Dolenja vas, Rakitnica, Lipovec, Blate, ogrožena bi bila celo Ribnica , v nevarnosti bi bile vasi pod Jasnico.

Na alarmantne razmere se je takoj odzvalo ministrstvo za okolje in prostor in zagotovilo denar za izdelavo projektne dokumentacije za sanacijo pregrade, ki v višino meri devet v kroni pa je dolga 970 metrov. Pri gladini stoletne visoke vode zadržuje 8,8 milijonov kubičnih metrov vode.

Po temeljni sanaciji leta 2003 pregrada obratuje brez težav, saj je zapornica računalniško krmljena. Zaradi obilnega deževja se je danes, 21.9.2010 gladina vode dvignila 7,5 metrov visoko. Od poldneva do 15. ure je rasla po dva centimetra v eni uri, po 16. uri pa en centimeter na dve uri. V zadrževalniku je sedaj med šest in sedem milijonov kubičnih metrov vode. Cesta Ribnica –Zadolje preko Uragrja bo zaradi poplave v zgornjem delu zadrževalnika zaprta še nekaj dni. Obvoz je urejen.

Vir: radiokrka.com

Komentiraj