Koledar dogodkov Ribnica

Vabilo: Proslava z veselico PGD Prigorice ob 160-ti letnici rojstva Ignacija Merharja

Gasilski dom Prigorica
Gasilski dom Prigorica

Kdaj: sobota, 6. avgust 2016, ob 18h
Kje: Prigorica
Info: —

Proslava PGD Prigorice ob
160-ti letnici rojstva Ignacija Merharja in
vrtna veselica z ansamblom Mladi Gamsi

sobota, 6. avgust 2016, ob 18h v Prigorici

Eden najpomembnejših mož, kar jih je dala Ribniška dolina, izredno pomemben tako za sam kraj kot za celotno Slovenijo, predvsem na gasilskem področju, je nedvomno Ignacij Merhar. Zato bo društvo PGD Prigorica, v spomin ob njegovi 160 – obletnici rojstva, pripravilo gasilsko proslavo z veselico 6.8.2016.

Rodil se je 30. julija 1856 leta v preprosti družini v Prigorici pri Ribnici. Že zelo zgodaj v svoji mladosti je pokazal svoj razgledan napredni duh za tiste čase, vzor pa si je jemal od svojega očeta. Njegov oče je bil namreč župan Dolenje vasi, mladi Nace pa je bil njegov tajnik polnih 12 let, med leti 1879 – 1891. V tem času se je pokazala njegova vsestranskost, znal je prisluhniti preprostemu kmečkemu prebivalstvu, pridobival je zaupanje ljudi in naposled leta 1891 bil izvoljen za Župana Dolenje vasi. Delo župana je opravljal polnih trideset let, vse do leta 1921.

Njegova služba mu je omogočila vpogled mačehovskega dela Avstro – Ogrske vladavine do Slovencev, kako je dušila in preganjala vsakršno stremenje po slovenskem jeziku in slovenski nacionalni osamosvojitvi. Videl je, da narod potrebuje njegove mlade moči, zato se mu je posvetil z vsem srcem. Kaj kmalu je spoznal, kako bi se temu postavil v bran ; kjerkoli se je pojavil, uveljavil na vidnejše mesto in teh ni bilo malo je venomer poudarjal:

»Tudi Slovenci smo zdrav in krepak narod, ki ima vso pravico do sonca svobode na naši zemlji. Nihče nima pravice nas zasužnjevati in nam kratiti naše narodne pravice!«

Tako se je z vso svojo mladostno vnemo oprijel gasilstva, katero je takrat najbolj »ječalo v sponah ponemčevanja«. Ugotovil je, da se lahko pod gasilskimi prapori združujejo zatirani Slovenci.

V zgodovini našega gasilstva zavzema njegovo ime častno mesto. Kjerkoli je bila kakšna pomembna prireditev, ni manjkalo »Naceta«. Povsod je navduševal tovariše z besedo, z dejanji, jim svetoval in jih bodril.

O njemu priča zapuščina njegovih odlikovanj in priznanj, pričevanja še živečih ljudi, tudi članov gasilske organizacije, ki so imeli to čast, da so Merharja tudi osebno spoznali in sodelovali pri njegovem pionirskem delu na gasilskem področju.

Pri proslavi bodo sodelovala tudi vsa gasilska društva, gasilskega sektorja Dolenja vas, saj je bil Ignacij zaslužen za to, da je v našem sektorju toliko gasilskih društev. Na proslavi pa bomo predstavili njegovo življensko delo in vso zgodovinsko gasilsko tehniko, ki jo premore naš gasilski sektor Dolenja vas.

Pozdravljam vas, s pozdravom našega očeta gasilstva NA POMOČ.

Komentiraj