Ribnica

Troštovi akvareli muzeju Ribnica

Zakonca Korenčan ob akvarelih

Zakonca Korenčan ob akvarelih

Ribnica – Jeseni lani so Ribničani z razstavo in katalogom ter prireditvami ob občinskem prazniku počastili 50-letnico ustanovitve tamkajšnjega muzeja in predvsem odstrli sledi neprecenljivega dela Janka Trošta, moža s karizmo. Strokovnjak, sicer profesor, je pustil neizbrisen pečat v deželi suhe robe na področju šolstva, dediščine, likovne ustvarjalnosti, turizma in fotografije.

Z likovno in dediščinsko govorico je nagovarjal in označeval poleg ribniške še kočevsko in idrijsko dolino. Bil je eden vidnejših članov tudi pri ustanavljanju muzeja v Ribnici in Idriji. V Ribnico je iz Idrije prišel kot učitelj na meščansko šolo leta 1920 in tu preživel z izjemo osmih let, ko je ustvarjal v Idriji, večino svojega življenja.

V sredo, 23.5.2012 je Troštova nečakinja Alojzija Trošt Korenčan muzeju Ribnica podarila 43 akvarelov in pet sklopov predmetov, ki jih je Trošt uporabljal pri svojemu delu.

»Čeprav moj stric ni bil mož ribniških korenin, pa se je vedno imela za ‘suhorobarja’. Vesela sem, da smo pri pospravljanju omar našli te akvarele, ki so seveda povsem ribniški, zato jih z veseljem izročam muzeju,»

je dejala Trošt Korenčanova.

Vir: dolenjskilist.si, M. G.

Komentiraj