Ribnica

Vtisi iz osrednje prireditve ob kulturnem prazniku: Janku Troštu v čast

Ribniški kapišoni z Marjano Starc v ozadju

Ribniški kapišoni z Marjano Starc v ozadju

Ribnica – V torek, 7.2.2012 na predvečer Slovenskega kulturnega praznika sta Občina Ribnica in Osnovna šola dr. Franceta Prešerna Ribnica v dvorani Športnega centra Ribnica pripravili osrednjo prireditev.

Dogodek je bil posvečen dvema velikanoma na področju kulture v Ribniški dolini, Janku Troštu in Mihi Matetu. Domiseln in kakovostno narejen scenarij, ki ga je prispevala profesorica Marjana Starc je temeljil na videnju Franceta Prešerna, ki se je ‘vrnil’ v Ribnico, kjer je preživljal nekaj otroških let in opazoval kulturno in siceršnje dogajanje v suhorobarski ‘prestolnici’.

Nastopili so otroci iz osnovne šole, ki so se predstavili kot igralci, lutkarji, otroški in mladinski pevski zbor osnovne šole, Otroška folklorna skupina Lončki iz Dolenje vasi. Če strnemo, odlična prireditev, ki pa je bila zelo slabo obiskana, kar je pokazatelj trenutnega in siceršnjega stanja duha v času, v katerem živimo. Upajmo, da se bodo vremena Kranjcem čim prej spet razjasnila.

Ribniška osnovna šola, ki ponosno nosi ime po našemu največjemu pesniku, dr. Francetu Prešernu vsako leto na Štekličkovo hišo obesi lovorov venec in se na ta način pokloni pesniku Francetu Prešernu, ki je obiskoval šolo v Ribnici (1810–1812) in bil  vpisan v zlato knjigo odličnjakov.

Tudi letos je pred osrednjo prireditvijo ob kulturnem prazniku odšla delegacija devetošolcev, in sicer predvideni odličnjaki ‘levstikovci’, in se poklonila velikanu slovenske poezije. V spremstvu ravnateljice Andreje Modic, knjižničarke Angelce Bregar in učiteljice ter pomočnice ravnateljice Majde Valčić  so pred Štekličkovo hišo ob spominski plošči obesili lovorov venec. Zaradi hudega mraza so se nato preselili pred šolo in poslušali odlomek iz knjige Janeza Mušiča  Zgodbe o Prešernu, V Ribniški šoli. Brala je Urška Lavrič, učenka 9. razreda.

ZVOK
Ravnateljica Andreja Modic o prireditvi
Marjana Starc o ideji za scenarij prireditve

Vir: radio1.si

Komentiraj