Ribnica

Teden ljubiteljske kulture 2017

Teden ljubiteljske kulture 2017
Teden ljubiteljske kulture 2017

JSKD  in ZKDS v sodelovanju z občinami in lokalnimi skupnostmi tudi letos vabita vse umetnike, kulturna društva in zveze, šole, vrtce, knjižnice, galerije in druge ustanove, da se s svojim dogodkom prijavijo na Teden ljubiteljske kulture (TLK), ki bo potekal med 12. in 21. majem 2017. TLK je vseslovenska akcija, namenjena promociji in dostopnosti ljubiteljske kulture, ki bo letos potekala že četrtič. Tokrat bo v središču dogajanja likovna dejavnost, po Sloveniji in zamejstvu pa se bo v tem času zgodilo več kot 1.000 kulturnih dogodkov.

Osrednja otvoritvena slovesnost TLK 2017 bo v soboto, 13. maja 2017, ob 19.30, v Slovenj Gradcu, ki letos praznuje 750-letnico, in bo napovedala širok spekter likovnega dogajanja po vsej državi. Glavni del otvoritvene slovesnosti bo otvoritev razstave izbranih likovnih del iz vse Slovenije v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec z naslovom Kvadrat in krog, kocka in krogla.

Na temo likovne umetnosti se bo v četrtek, 18. 5. 2017, ob 19h v Cankarjevem domu v sodelovanju s Tednom vseživljenjskega učenja (TVU) odvila tudi letošnja okrogla miza TLK z naslovom USTVARJALNI PREPIH, IZZIVI V LIKOVNI DEJAVNOSTI – alternativne umetniške prakse v ljubiteljski likovni dejavnosti, ki jo bo povezoval akademski slikar in novinar Miha Žorž.

V okviru TLK bo V Botaničnem vrtu od 17. 5. 2017 na ogled razstava ROG IZOBILJA. Gre za trideset izbranih kamnitih skulptur, ki jih bo JSKD postavil na ogled ob dvajsetletnici kiparskih delavnic v kamnu. Otoritev bo popestril koncert Zveneče skulpture – Zven kamna, ki te prevzame tolkalcev Matevža Bajde in Francija Krevha.

JSKD letos v Tednu ljubiteljske kulture izpostavlja že tradicionalno akcijo ODPRTI ATELJEJI, ki bo potekala med 19. in 21. 5. 2017 in v okviru katere bodo ustvarjalci odprli vrata svojih ateljejev ter širši javnosti predstavili svoje delo  in ustvarjalno okolje. V akciji ODPRTA GALERIJA se bo predstavilo deset umetnikov, ki bodo plakatna mesta v Ljubljani uporabili kot razstavni prostor. Akcija  NAJ SE VIDI bo tudi letos namenjena vsem, ki želijo v Tednu ljubiteljske kulture na izviren način predstaviti svojo dejavnost, ne bo pa manjkalo niti TLK KUKALO, nagradni fotografski in pesniški natečaj, ki bo pod sloganom Ustvarjalni prepih iskal najizvirnejše fotografije in verze.

Zaključek TLK bo zaokrožil likovni del festivala Fotovizije, ki bo znotraj festivala mladinske kulture Vizije potekal v Novi Gorici med 19. in 21. majem. Na fotografskem natečaju Fotovizij se bodo tudi letos predstavili mladi fotografi, letošnja tema Fotovizij pa je ODTUJENOST. Fotografi do 26. leta starosti lahko na natečaju sodelujejo s serijo fotografij.

Da bo projekt Teden ljubiteljske kulture karseda odmeven, bo kot vedno poskrbelo sodelovanje s številnimi lokalnimi skupnostmi, ki prispevajo k njegovi prepoznavnosti z jumbo plakati in častnim pokroviteljstvom županov, bogato medijsko pokritost dogodkov pa bo zagotovil generalni medijski sponzor projekta RTV Slovenija. Projekt vsa leta aktivno podpira tudi SAZAS, ki poskrbi, da so vsi sodelujoči projekti oproščeni plačil avtorskih honorarjev.

Teden ljubiteljske kulture pa tudi nagrajuje – izmed vseh prijavljenih dogodkov na Teden ljubiteljske kulture bo organizator izžrebal dobitnika vikend paketa za 2 osebi v Termah Olimia. Nagrajeni bodo tudi sodelujoči v natečaju TLK kukalo – avtor najboljše fotografije bo prejel vikend paket za 2 osebi v Termah 3000 Moravske toplice, avtor najboljše pesmi pa vikend paket za 2 osebi v Zdravilišču Radenci. S praktičnimi nagradami bodo nagrajeni tudi tisti, ki bodo glasovali.

Dodatne informacije:Urška Bittner Pipan, programska vodja TLK / urska.bittner@jskd.si / T: +386 41 594 547

Komentiraj